Perdana Menteri Sepanyol Seru Pilihan Raya Mengejut Pada Bulan Julai!

108

Perdana Menteri Sepanyol Pedro Sánchez telah memanggil pilihan raya mengejut berikutan kekalahan teruk bagi kerajaan campurannya dalam pilihan raya serantau yang menimbulkan keraguan tentang masa depan politiknya.

Pilihan raya mengejut itu akan berlangsung pada 23 Julai, diumumkan selepas parti konservatif mengalami kekalahan besar kepada parti Sosialis.

Pengumuman itu akan dilihat sebagai percubaan untuk mengehadkan rancangan dalaman untuk menggulingkannya menjelang pilihan raya, yang pada asalnya difahamkan akan berlangsung pada bulan Disember.

“Walaupun pilihan raya semalam mempunyai skop tempatan dan serantau, undian menyampaikan mesej yang jelas,” kata Sanchez dalam ucapan yang disiarkan di televisyen. “Saya percaya adalah perlu untuk bertindak balas dan menyerahkan mandat demokrasi kita kepada kehendak rakyat.”

Pilihan raya Ahad boleh menyaksikan PP berjaya mendominasi lapan kerajaan serantau daripada PSOE, walaupun keputusan sebahagian besarnya bergantung kepada sama ada parti itu memutuskan untuk membentuk pakatan dengan Vox atau tidak.

Secara perbandingan, PP memenangi majoriti di Madrid di bawah pemimpin tempatan Isabel Diaz Ayuso, seperti yang berlaku di Valencia dan Seville.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat