Perkembangan Pekerjaan A.S Kian Reda, Pembukaan Pekerjaan Jatuh Lebih Dari Jangkaan Pada Bulan Jun!

458

Pembukaan pekerjaan AS jatuh lebih daripada jangkaan pada bulan Jun, menunjukkan bahawa permintaan untuk buruh mula reda dan ini boleh mengurangkan tekanan ke atas Rizab Persekutuan untuk terus menaikkan kadar faedah secara agresif.

Pembukaan pekerjaan, ukuran permintaan buruh, turun 605,000 kepada 10.7 juta pada hari terakhir Jun, kata Jabatan Buruh dalam Tinjauan Pembukaan Pekerjaan dan Pusing Ganti Buruh bulanannya, atau laporan JOLTS, pada hari Selasa.

Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan 11.0 juta kekosongan. The Fed cuba untuk mengurangkan permintaan untuk buruh dan ekonomi keseluruhan bagi menurunkan inflasi kepada sasaran 2%.

Bank pusat A.S. minggu lalu menaikkan kadar dasarnya sebanyak tiga perempat lagi daripada mata peratusan. Ia kini telah menaikkan kadar itu sebanyak 225 mata asas sejak Mac.

Kerajaan melaporkan minggu lalu bahawa upah dan gaji melonjak 1.4% pada suku kedua selepas meningkat 1.2% dalam tempoh Januari-Mac.

Disisi lain syarikat teknologi, bursa kripto dan firma kewangan dilaporkan sedang mengurangkan pekerjaan dan memperlahankan pengambilan pekerja apabila pertumbuhan ekonomi global semakin perlahan disebabkan oleh kadar faedah yang lebih tinggi, inflasi panas dan krisis tenaga di Eropah.

Antara tanda jelas ialah pertumbuhan dalam ekonomi terbesar dunia, Amerika Syarikat, menyusut untuk suku kedua berturut-turut, manakala pertumbuhan peerniagaan di zon Eropah berkembang perlahan pada bulan Jun disebabkan peningkatan kos sara hidup.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat