Permintaan Diramal Meroket, OPEC+ Disaran Tingkatkan Pengeluaran

562

Harga minyak diniagakan lebih tinggi pada Isnin, melanjutkan kenaikan untuk minggu ketiga berturut-turut yang disokong oleh prospek permintaan bahan bakar yang lebih baik.

Niaga hadapan minyak mentah Brent menguat di sekitar paras tertinggi sejak Mei 2019, pada $73.16 setong, manakala dagangan WTI Amerika Syarikat diniagakan mengukuh di tahap tertinggi sejak Oktober 2018 pada $71.31 setong.

Prospek permintaan terhadap bahan bakar global semakin meningkat ketika beberapa ekonomi utama telah menunjukkan pemulihan yang lebih kuat, di mana pengangkutan penerbangan beroperasi semula setelah lebih banyak sekatan dihapuskan.

Dalam laporan minyak bulanan terbaru, Agensi Tenaga Antarabangsa (IEA) telah meminta OPEC+ untuk meningkatkan pengeluaran bagi menangani isu permintaan yang lebih tinggi pada tahun 2022.

Berdasarkan jangkaan pertumbuhan ekonomi global semasa, agensi itu mendakwa bahawa permintaan bahan bakar akan mencapai tahap pra-Covid pada tahun depan.

OPEC+ telah menahan pengeluaran untuk menyokong harga minyak setelah berlaku pemulihan dalam pasaran susulan kejatuhan drastik permintaan pada tahun 2020 akibat Covid-19.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat