Permintaan Minyak Global Bakal Meningkat Menjelang 2021!

193

Berdasarkan laporan bulanan OPEC, permintaan minyak global akan meningkat sebanyak 7 juta tong sehari (bpd) pada tahun 2021 ketika ekonomi global pulih dari wabak coronavirus. Namun begitu, rekod tersebut adalah lebih rendah berbanding tahun 2019.

Tambahan daripada itu, jangkaan yang dikemukakan oleh OPEC itu tidak mengambil kira risiko penurunan akan datang pada tahun hadapan seperti etegangan perdagangan AS-China, bebanan hutang yang tinggi atau gelombang kedua jangkitan coronavirus.

Selain itu, wabak berbahaya tersebut dijangka dapat dibendung serta boleh sektor ekonomi utama dapat pulih sepenuhnya.

Pada tahun ini, harga minyak telah jatuh selepas permintaan global mengalami penurunan berikutan dengan perintah berkurung yang dikuatkuasakan oleh pemerintah negara bagi membendung penularan wabak COVID-19.

Di samping itu, OPEC meramalkan bahawa pada tahun 2020 permintaan minyak akan turun sebanyak 8.95 juta barel per hari, sedikit lebih sedikit berbanding laporan bulan lalu. Manakala pada tahun 2021, pihaknya menjangkakan peningkatan kecekapan dan kerja jarak jauh untuk memenuhi pertumbuhan permintaan.  Pada tahun tersebut, permintaan minyak mentah dijangka meningkat 6 juta hingga 29.8 juta barel per hari.

Bermula pada Mei 2020, OPEC dan sekutu yang dipimpin oleh Rusia telah mengurangkan pengeluaran hampir 10 juta barel per hari atau sepersepuluh daripada permintaan global, untuk membantu meningkatkan harga minyak.

Bukan itu sahaja! Kadar pengeluaran di negara-negara seperti Amerika Syarikat, Norway dan Kanada turut merosot walaupun mereka bukan sebahagian daripada perjanjian OPEC + untuk mengurangkan pengeluaran.

Menurut OPEC, bekalan minyak bukan OPEC pada tahun 2020 akan menurun sebanyak 3.26 juta barel per hari dan meningkat hanya 0.92 juta barel per hari pada tahun 2021.

Tambahnya lagi, mereka tidak melihat pertumbuhan output dari bekas Kesatuan Soviet walaupun Rusia, Kazakhstan dan Azerbaijan telah mengurangkan pengeluaran seiring dengan OPEC. Namun, output AS pada tahun 2021 dijangka akan meningkat hanya 0.24 juta barel per hari setelah turun 1.37 juta barel per hari pada tahun 2020 dan merekodkan peningkatan 1.7 juta pada tahun 2019.

Pada bulan Jun, bekalan minyak telah dikurangkan sebanyak 1.89 juta barel per hari menjadi 22.27 juta barel per hari, berdasarkan sumber sekunder yang digunakan oleh kumpulan itu untuk memantau outputnya.

OPEC menganggarkan permintaan untuk minyak mentahnya tahun ini pada 23.8 juta barel per hari bakal meningkat 200.000 barel per hari dari bulan lalu.

Meskipun terdapat pengurangan, stok minyak di negara industri terus meningkat pada bulan Mei sebanyak 29.9 juta tong untuk mencapai 3.167 bilion, sekitar 210 juta tong mengatasi purata 5 tahun.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat