Pertumbuhan Ekonomi China Pengaruhi Pasaran? Ini Apa Yang Sedang Berlaku Pada Pasaran Kewangan

389

US dolar tidak banyak berubah pada hari Rabu selepas melonjak pada hari sebelumnya, dengan pertumbuhan yang melebihi ramalan di China membantu meredakan kenaikan nilai dolar.

Letupan di sebuah hospital di Gaza menyebabkan pergerakan mata wang ini sedikit turun naik dan pedagang berhati-hati dengan kemungkinan konflik yang meluas antara Israel dan kumpulan tentera Hamas Palestin.

Data rasmi menunjukkan ekonomi China tumbuh sebanyak 1.3% dalam suku ketiga, meningkat dari 0.5% dalam suku sebelumnya dan melebihi ramalan pasaran yang menjangkakan peningkatan sebanyak 1%. Pengeluaran industri meningkat dan pengangguran menurun.

Indeks US dolar sedikit lebih tinggi pada 106.16 berbanding enam mata wang utama. Ia telah mengukuh sebanyak 0.53% pada hari Selasa namun masih di bawah paras tertinggi sejak sebelas bulan lalu, iaitu 107.34 pada minggu lepas.

Yuan China mencapai paras tertinggi selama seminggu pada 7.2905 bagi setiap dolar, walaupun kemudian berundur kepada 7.316. Mata wang Australia dan New Zealand yang sensitif terhadap China juga meningkat sebelum mengurangkan keuntungan mereka.

Mata wang Euro susut 0.34% pada $1.0537, sementara sterling kekal stabil pada $1.2179 selepas data menunjukkan inflasi Britain gagal turun seperti yang dijangkakan pada bulan September.

Sejak pertengahan Julai, pulangan sekuriti hutang AS berjangka 10 tahun meningkat sebanyak kira-kira 100 mata asas dan indeks dolar telah meroket sekitar 7% kerana ekonomi Amerika Syarikat tidak menunjukkan tanda-tanda kemelesetan.

Yen terakhir sedikit lebih tinggi pada 149.68 berbanding US dolar. Bank of Japan pada hari Rabu mengumumkan secara mengejut pembelian bon sebanyak $2 bilion untuk mengekang tekanan turun pulangan.

Penanda 150 yen telah menjadi tahap psikologi penting selepas campur tangan kerajaan sebelum ini untuk menyokong mata wang Jepun berlaku di sekitar tahap itu. Pada awal Oktober, yen mengalami kenaikan yang ketara selepas merosot di bawah 150, walaupun kemudiannya kembali jatuh dan petunjuk awal menunjukkan bahawa Jepun tidak campur tangan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat