Petunjuk Ekonomi Beri Amaran Mengenai Kemelesetan Ekonomi! Adakah Kripto Bakal Jadi Pilihan?

494

Pasaran AS telah menghadapi masa yang mencabar dan kini terdapat satu lagi tambahan kepada masalah tersebut. Pada bulan Jun, ukuran yang digunakan untuk memantau perubahan dalam kitaran perniagaan AS menurun untuk 15 bulan berturut-turut, dengan keyakinan pengguna yang merosot dan permohonan faedah pengangguran yang meningkat, lapor Reuters. Ini adalah jangka masa kemerosotan terpanjang sejak tempoh sebelum resesi 2007–2009.

The Conference Board melaporkan bahawa Indeks Ekonomi Utama mereka, yang meramalkan aktiviti ekonomi masa depan, menurun sebanyak 0.7% pada bulan Jun menjadi 106.1 selepas kehilangan 0.6% pada bulan Mei.

“Secara keseluruhan, data Jun menunjukkan bahawa aktiviti ekonomi akan terus perlahan dalam bulan-bulan akan datang,” kata Justyna Zabinska-La Monica, pengurus kanan petunjuk kitaran perniagaan di The Conference Board.

Walaupun kebimbangan tersebut, ramai yang beralih kepada kripto dan aset digital untuk menyelamatkan keadaan. Pelabur dan peniaga terkenal, Hugh Hendry, semasa bercakap tentang kemelesetan, menyatakan bahawa beliau akan memilih Bitcoin berbanding emas.

Peniaga dan pelabur juga sedang mencari aset yang akan memberikan prestasi terbaik jika kemelesetan AS berlaku. Seorang penganalisis lain menyatakan di Twitter bahawa beliau yakin salah satu kripto dengan prestasi terbaik jika AS mengalami kemelesetan adalah Kaspa.

Sebahagian dalam industri berfikir sebaliknya dan tidak menganggap kripto sebagai tempat perlindungan. Ramai pelabur mencari aset untuk melindungi mereka daripada kemelesetan ekonomi. Walau bagaimanapun, menurut sebahagian pakar kripto bukanlah aset terbaik untuk dipegang. Disebabkan oleh volatiliti, Scott Sheridan, CEO broker atas talian Tastytrade, mempertanyakan sama ada kripto boleh dianggap sebagai ruang selamat.

Kripto popular seperti Bitcoin dan Ethereum telah jatuh lebih daripada 70% dari tahap tertinggi mereka apabila pelabur mengelakkan pelaburan berisiko ketika kadar faedah meningkat. Walaupun kripto utama masih jauh di bawah tahap tertinggi mereka, tahun 2023 menyaksikan peningkatan kripto ketika pemain pasaran mengubah pandangan mereka terhadap pasaran akibat ramalan bahawa kenaikan kadar akan berakhir.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat