Petunjuk USD: Kadar Faedah US & Konflik Geopolitik

868

[Artikel Tajaan]

Fed Jerome Powell telah memberikan petunjuk baharu berkenaan hala tuju kadar faedah di negara itu melalui ucapan beliau semalam.

Hasil tinjauan melalui petunjuk yang diberikan beliau, keputusan kadar faedah yang bakal diumumkan pada mesyuarat November 2023 dijangka akan dikekalkan di paras 5.50%. Walau bagaimanapun, kebarangkalian kenaikan kadar faedah bagi bulan Disember 2023 dan seterusnya masih kekal terbuka.

Fed Powell masih lagi akan memantau data-data komponen inflasi seperti “Employment Data”, “Retail Sales” dan “Producer Price Index (PPI)” bagi memastikan kadar inflasi kekal turun dan stabil di paras 2%.

Situasi Geopolitik

Pada awal pagi tadi, Presiden Amerika Syarikat Joe Biden telah memberikan kenyataan untuk mendapatkan peruntukan dana tambahan melalui kongres negara itu untuk menyokong Israel dan Ukraine.

Seperti yang sedia maklum, pada 30 September 2023 yang lalu, kongres di negara itu telah megumumkan tempoh lanjutan bagi penyerahan bil perbelanjaan negara itu selama 45 hari yang dijangka berakhir pada minggu kedua November 2023 sebelum “government shutdown” dilaksanakan.

Log Masuk/Daftar Akaun Saracen Markets Dan Dapatkan Akses Dokumen MARKET OUTLOOK Yang Menjadi Rujukan Institusi Dan Pedagang Profesional. Log Masuk Sekarang – KLIK DI SINI

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat