Powell Tampil Jernihkan Keadaan – The Fed ‘Sangat Komited’ Untuk Turunkan Inflasi!

356

Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell memaklumkan bahawa parlimen kongres hari bahawa bank pusat berazam untuk menurunkan inflasi dan mempunyai keupayaan untuk mewujudkannya.

Pengerusi the Fed dalam ucapan untuk Jawatankuasa Perbankan Senat berkata, “Kami memahami kesusahan yang dihadapi berikutan inflasi yang tinggi. Justeru, the Fed komited untuk menurunkan semula inflasi, dan bergerak dengan pantas untuk berbuat demikian,”. Tambah beliau, “The Fed mempunyai kedua-dua alat yang kami perlukan dan keazaman yang diperlukan untuk memulihkan kestabilan harga”.

Bersama-sama dengan menyatakan keazaman mengenai inflasi, Powell berkata keadaan ekonomi secara amnya dilihat menggalakkan, dengan pasaran buruh yang kukuh dan permintaan tinggi yang berterusan.

“Dalam beberapa bulan akan datang, kami akan mencari bukti kukuh bahawa inflasi akan turun, selaras dengan matlamat inflasi kepada 2%”. Tambah beliau, “Kami menjangkakan bahawa kenaikan kadar berterusan adalah wajar; kadar perubahan itu akan terus bergantung berdasarkan data-data terkini dan prospek ekonomi yang sedang berkembang.”

Beliau menyatakan bahawa perang di Ukraine dan penutupan ekonomi terkait dengan Covid di China telah menambah tekanan inflasi dan menambah masalah lain kepada A.S sehingga menjejaskan ekonomi.

Kenyataan Powell adalah sebahagian daripada laporan separuh tahunan yang dimandatkan oleh kongres mengenai dasar monetari. Sepanjang tiga mesyuarat yang lalu, bank pusat telah menaikkan kadar terkumpul 150 mata asas dalam usaha untuk menangani inflasi yang berkembang pada kadar tahunan terpantas dalam lebih daripada 40 tahun.

Powell telah menegaskan bahawa beliau berpendapat dasar monetari yang lebih ketat akan menjadi alat yang berkesan terhadap inflasi. Bagaimanapun, keretakan telah ditunjukkan dalam ekonomi tahun ini yang menunjukkan kadar yang lebih tinggi pada masa akan datang kerana ekonomi sudah semakin perlahan.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat