[Pre-NFP] Teliti Indikasi Awal Pasaran Buruh Amerika Syarikat

755

Laporan awal data komponen pekerjaan Amerika Syarikat (AS) pada minggu ini, JOLT’S telah memberikan kejutan terhadap para penganalisa ekonomi.

Mengikut data terkini JOLTS, jumlah peluang pekerjaan yang tersedia meningkat daripada 8.92 juta pada Julai kepada 9.61 juta pada Ogos.

Peningkatan ini menunjukkan permintaan pekerjaan yang tidak dijangka, yang telah menarik perhatian terhadap kekuatan pasaran pekerjaan AS.

Walaupun ini hanya satu aspek daripada pasaran pekerjaan yang lebih besar, ia memberikan gambaran yang ketara tentang dinamik pekerjaan semasa.

Federal Reserve (FED)

Salah satu cabaran terbesar bagi Fed untuk menentukan polisi kewangan di negara itu adalah dengan melihat dan menilai indeks kekuatan pasaran buruh.

Indikasi awal pengukuhan permintaan pekerjaan di negara itu dilihat bakal memberikan kerisauan terhadap peningkatan kadar inflasi di negara itu.

Selain itu juga indeks data awal inflasi yang telah diterbitkan pada minggu lalu telah menunjukkan peningkatan terhadap bacaan inflasi semasa.

Kekuatan berterusan dalam pasaran pekerjaan mengundang kerisauan terhadap peningkatan inflasi dan berpotensi mempengaruhi keputusan Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) mengenai kadar faedah yang akan datang.

Satu aspek yang menarik dalam perkembangan ini adalah walaupun ada peningkatan dalam tawaran pekerjaan, ia masih berada di atas tahap sebelum pandemik COVID-19.

Oleh itu, pasaran mungkin melihat satu lagi kenaikan kadar faedah pada akhir tahun ini.

Teori awal ini bergantung juga pada laporan data pekerjaan NFP yang bakal diterbitkan Jumaat nanti.

Ramalan semasa menunjukkan penambahan sekitar 170,000 pekerjaan pada bulan September dan penurunan kecil dalam kadar pengangguran.

Tetapi, lonjakan jumlah pembukaan pekerjaan pada bulan Ogos menunjukkan bahawa permintaan pekerjaan masih tinggi, dan ia mempunyai kesan yang positif dalam pasaran buruh.

Namun begitu, cabaran dalam pasaran pekerjaan di AS masih ada. Kekosongan dalam kemahiran pekerja sering menjadi masalah, dan ini, bersama dengan pertumbuhan gaji yang sederhana, menimbulkan cabaran untuk majikan.

FED akan terus memantau data pasaran pekerjaan dan lain-lain petunjuk ekonomi untuk membuat keputusan mengenai dasar monetari, yang akan memberikan gambaran mengenai ekonomi Amerika Syarikat yang terus berkembang.

Log Masuk/Daftar Akaun Saracen Markets Dan Dapatkan Akses Dokumen MARKET OUTLOOK Yang Menjadi Rujukan Institusi Dan Pedagang Profesional. Log Masuk Sekarang – KLIK DI SINI

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat