Prestasi Pasaran Saham Asia Dalam Dagangan Akhir Minggu Ini

67

Pasaran saham Asia ditutup lebih rendah dalam sesi dagangan terakhir selepas mencapai paras tertinggi sebelum ini, dengan risiko politik US kini kembali diperkatakan dengan sisatan menyeluruh Robert Mueller terhadap perniagaan Trump.

Di Hong Kong, indeks Hang Seng didagang jatuh 0.19% sebelum ditutup tidak berubah berbanding Khamis. Pasaran dibuka dengan prestasi memberangsangkan sebelum berlakunya aktiviti pengambilan keuntungan yang sedikit menekan pasaran Asia.

Pasaran China juga pada mulanya merekod keuntungan, tetapi rugi semula sekaligus merekod kerugian pertama dalam masa empat hari berikutan pengambilan untung. Shanghai Komposit jatuh 0.21% dengan CSI 300 merosot sehingga 0.51%.

Di Jepun, Nikkei 225 ditutup 0.24% lebih rendah. Bank of Japan (BoJ) mengekalkan polisinya pada Khamis dan menegaskan akan mencapai sasaran inflasi 2% yang menunjukkan komitmen bank pusat bagi melonjakkan ekonomi. Namun, ramalan terkini BoJ terhadap inflasi diturunkan dengan ramalan pertumbuhan ekonomi dinaikkan.

KOSPI di Korea merekod keuntungan 0.06% walaupun dengan keadaan pasaran Asia yang lemah. Strait Times di Singapura ketika ini merekod keuntungan sehingga 0.74% setakat pukul 3.46 pm. Manakala Bursa Malaysia, Indeks Komposit Kuala Lumpur naik 0.06% setakat ini.

Prestasi pasaran Asia Tenggara agak bercampur-campur dengan indeks SET di Thailand setakat ini naik 0.06%, manakala Indeks Komposit Jakarta merosot sehingga 0.80%. Di Filipina, indeks komposit PSEi ditutup 1.08% lebih tinggi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat