Prestasi US Dolar Sedikit Bergelora! Ucapan Awal Powell Buatkan Pasaran Berbelah Bahagi

965

Pemulihan US dolar berlanjutan untuk hari ketiga pada hari Rabu selepas beberapa penggubal dasar Rizab Persekutuan membiarkan pintu terbuka untuk kenaikan kadar selanjutnya, ketika trader ketika ini sedang memerhatikan ucapan daripada Pengerusi Jerome Powell untuk dapatkan indikasi lanjutan bank pusat itu.

US dolar, yang mencecah paras terendah tujuh minggu pada awal minggu berikutan keputusan Fed untuk mengekalkan kadar dasarnya stabil dan data yang menunjukkan pasaran buruh AS yang kian perlahan. Pasaran masih berbeza pandangansama ada the Fed telah mencapai kemuncak dalam kenaikan kadar dan berapa lama the Fed boleh mula melonggarkan dasar.

Pasaran saham hadapan menunjukkan peluang kira-kira 16% untuk kenaikan lain menjelang Januari, tetapi menetapkan harga dalam kemungkinan 21% bahawa pemotongan kadar boleh berlaku seawal Mac, berdasarkan alat CME FedWatch.

Indeks US dolar minggu lepas mencatatkan kejatuhan mingguan paling ketara dalam tempoh kira-kira empat bulan, kini mengukuh 0.11% kepada 105.482 dan berada di landasan untuk kenaikan mingguan.

Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell setakat ini berkata bank pusat mesti bersedia untuk berfikir di luar simulasi matematik yang lazimnya digunakan untuk meramalkan ekonomi. “Fakta intelektual perlu digabungkan dengan fleksibiliti dan ketangkasan dalam mengambil tindakan,” kata Powell dalam ucapan pembukaan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat