PREVIEW News Besar NFP: 3 Senario Yang Mungkin Berlaku Kepada US Dolar

2,765

Malam ini satu lagi data ‘Impak Tinggi’ akan dikeluarkan oleh Amerika Syarikat iaitu data pekerjaan selepas kita menyaksikan ‘News FOMC‘ pada Khamis. Data pekerjaan atau selalu disebut sebagai NFP (Non Farm Payroll) ini akan dikeluarkan pada pukul 9.30 malam ini.

Ada tiga data pekerjaan yang akan dikeluarkan pada malam ini iaitu Average hourly earnings (kadar gaji), Non-Farm employment change (perubahan jumlah pekerjaan) dan Unemployment rate (kadar pengangguran).

Berikut merupakan jangkaan pasaran bagi data-data kali ini:
  • Average hourly earnings dijangka meningkat kepada 0.2% berbanding dengan data sebelum ini yang meningkat 0.3%.
  • 181,000 pekerjaan baru dijangka akan bertambah pada Januari 2018 berbanding tambahan 148,000 pekerjaan pada Disember 2017.
  • Kadar pengangguran dijangka kekal di paras 4.1%.
Analisis data-data berkaitan

Ada beberapa petunjuk yang boleh dipertimbangkan sebagai gambaran kepada data sebenar ketiga-tiga data pekerjaan malam ini. Antaranya adalah:

ISM manufacturing PMI

Data ini lebih mudah disebut sebagai indeks sektor pembuatan Amerika Syarikat yang mengukur aktiviti ekonomi dalam sektor pembuatan US. Bacaan indeks pembuatan untuk bulan lalu meningkat kepada 59.1 berbanding sebelum ini 59.7. Bacaan komponen dalam indeks ini yang perlu diberi perhatian adalah indeks pekerjaan (employment index) yang meleset kepada 54.2 berbanding 58.1 sebelum ini.

ISM non-manufacturing PMI

Ini adalah indeks sektor perkhidmatan di Amerika Syarikat yang mewakili sejumlah besar aktiviti ekonomi secara keseluruhan di negara ini. Oleh itu, data ini lebih penting berbanding dengan data ISM manufacturing PMI. Malangnya, untuk kali ini data perkhidmatan dikeluarkan selepas data NFP diumumkan pukul 11 malam ini.

ADP-NFP

ADP non-farm payroll ialah data yang menunjukkan perubahan tenaga kerja AS yang hanya melibatkan sektor swasta. Data ini dikeluarkan oleh ADP (Automatic Data Processing, Inc). Manakala data NFP malam ini dikeluarkan sendiri oleh Jabatan Buruh AS yang mengira perubahan tenaga kerja dalam sektor kerajaan dan swasta.

Data ADP pada Rabu merekodkan tambahan 234,000 pekerjaan lebih daripada jangkaan pasaran 186,000. Data NFP malam ini pula dijangka meningkat 181,000.

Namun, harus diingat data ADP-NFP untuk bulan-bulan yang lalu juga seringkali menunjukkan bacaan yang tidak sejajar dengan bacaan NFP. Sebab itu, sebagai retail-trader (pedagang runcit) kita tidak boleh terlalu bergantung kepada bacaan-bacaan petunjuk seperti ADP-NFP untuk meramalkan NFP.

Kesan kepada US Dolar

Walaupun dengan jangkaan yang positif ini, pasaran tetap akan meneliti bacaan Average Hourly Earnings atau secara mudahnya ‘kadar gaji’. Dengan pasaran menjangka kenaikan kadar gaji 0.2%, ia akan memberi kesan negatif kepada US dolar jika data sebenar malam ini meleset daripada angka itu.

Untuk melihat kesan data ini kepada US dolar, kita perlu melihat bagaimana data malam ini boleh memberi kesan kepada polisi monetari The Fed. Dengan jangkaan tiga lagi kenaikan kadar faedah tahun ini, data proksi kepada inflasi iaitu Average Hourly Earnings akan menjadi tumpuan pasaran.

Tumpuan The Fed ketika ini adalah data inflasi dengan andaian bahawa pasaran pekerjaan kekal kukuh. Dengan unjuran tiga kali kenaikan kadar faedah tahun ini, ahli The Fed perlu melihat tren inflasi di Amerika Syarikat bagi menyokong unjuran tersebut. Oleh itu, Average Hourly Earnings adalah fokus pasaran malam ini.

3 Senario yang mungkin terjadi kepada USD/JPY

Walaupun dengan tambahan pekerjaan yang positif berbanding jangkaan, namun jika data gaji ini meleset akan menyebabkan kenaikan awal US dolar tidak kekal lama.

Dengan jangkaan data NFP sebanyak 181,000 pekerjaan, bacaan dalam julat 170,000 sehingga 181,000 dilihat tidak banyak memberi kesan kepada kelemahan US dolar dengan andaian ceteris-paribus (pembolehubah lain tidak berubah).

Pertama: Jika data pekerjaan melebihi 181,000 dan data kadar gaji menepati jangkaan 0.2% atau naik lebih daripada itu, pasaran dijangka akan melihat pengukuhan US dolar.

Kedua: Jika data pekerjaan melebihi 181,000 tetapi data gaji meleset daripada jangkaan 0.2%, contohnya hanya merekodkan kenaikan 0.1%, sebarang spike ke atas oleh USD/JPY akan diikuti dengan kejatuhan selepas itu.

Ketiga: Namun, jika data pekerjaan meleset jauh daripada 181,000 contohnya 150,000 dengan kombinasi kadar gaji yang hanya merekod kenaikan 0.1%, kita akan melihat junaman USD/JPY sejurus data dikeluarkan.

 

Nak belajar analisis Fundamental? Klik sini

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat