Projek Worldcoin Tiba-Tiba Jadi Perhatian Pengawal Data UK! Apa Yang Berlaku?

142

Projek kripto distopia Sam Altman, Worldcoin, mungkin akan disiasat oleh pihak pengawal data di UK selepas pelancarannya di seluruh dunia pada hari Isnin.

Pejabat Komisioner Maklumat memberitahu Reuters pada hari Selasa: “Kami perhatikan pelancaran Worldcoin di UK dan akan membuat siasatan lanjut.” Pejabat UK bertanggungjawab untuk menegakkan hak maklumat dan privasi data.

Worldcoin terdiri daripada rangkaian stesen orb (kamera berbentuk bola) yang akan mengambil imej bola mata anda dalam usaha untuk “membezakan manusia dari AI dalam talian” sambil “menjaga maklumat peribadi anda,” kata syarikat itu. Sebagai pertukaran bagi pemindaian data biometrik anda, anda akan menerima pengenalan jenama Worldcoin sendiri yang dipanggil ‘WorldID’.

Bursa kripto seperti Binance, Huobi, dan OKX telah menyenaraikan WorldCoin (WLD). WLD mencapai harga tertinggi $3.30 apabila dilancarkan pada hari Isnin. Ia telah jatuh lebih daripada 35% kepada $2.12 pada ketika ini.

Dua juta pengguna telah memberikan data biometrik mereka kepada projek itu, berdasarkan laporan. Walau bagaimanapun, kebimbangan etika telah dibangkitkan mengenai manipulasi pekerja dari negara-negara membangun untuk membentuk sebahagian besar data awalnya, bersama-sama dengan kebimbangan privasi mengenai penyalahgunaan data tersebut.

Worldcoin telah tersedia di 35 bandar di seluruh 20 negara pada hari Isnin, namun bukan di AS di mana ketidakjelasan kawalan kripto dan potensinya untuk digunakan dalam aktiviti haram telah menjadi isu utama.

Berhubung dengan ketersediaan kriptonya dan pengenalan digital, syarikat itu berkata, “Kami berharap bahawa, di tempat di mana peraturan tidak begitu jelas, seperti di AS, langkah-langkah proaktif akan diambil supaya lebih ramai orang dapat memanfaatkan keduanya.”

Seorang rakan pengasas projek itu, Alex Blania, memberitahu bahawa beliau tidak dapat berkongsi bagaimana token itu akan diedarkan kerana kemungkinan akibat undang-undang di AS.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat