Ramalan GDP AS Q2: Teguh Tetapi Kekal Sederhana

261

U.S Commerce Department bakal menerbitkan data GDP Amerika Syarikat (AS) suku kedua hari ini dan kami mengjangkakan pertumbuhan pada kadar tahunan sebanyak 1.7%, sekaligus menunjukkan prestasi yang cukup kukuh.

Namun, angka ini akan mencerminkan kadar pertumbuhan yang lebih perlahan berbanding suku sebelumnya, sekaligus menunjukkan trend sederhana.

Kelemahan yang dijangka dalam GDP suku kedua terutamanya terfokus dalam sektok pelaburan kediaman, di mana peningkatan pembinaan baru sebahagian ditangani oleh perbelanjaan pembaharuan rumah yang lebih rendah dan komisen ejen hartanah yang lembap.

Tambahan pula, eksport bersih dijangka akan terjejas oleh penurunan yang ketara dalam eksport pada awal suku kedua yang lalu.

Walaupun menghadapi cabaran ini, perincian asas GDP dijangka menunjukkan tanda-tanda positif, terutamanya dalam perbelanjaan pengguna dan pelaburan modal.

Perbelanjaan Pencen Peribadi Sebenar (PCE) dijangka akan meningkat pada kadar tahunan sebanyak 1.5% dalam suku kedua, mengikuti peningkatan kukuh sebanyak 4% dalam suku pertama.

Selain itu, perbelanjaan pelaburan perniagaan telah menjadi mercu tanda yang cemerlang dalam ekonomi, dan pemulihan dalam perbelanjaan peralatan dijangka berlaku selepas dua suku berturut-turut mengalami penurunan, dipacu oleh data penghantaran yang kuat, terutamanya dalam sektor pesawat terbang.

Selanjutnya, inventori dijangka akan memberi dorongan kepada pertumbuhan GDP setelah mengalami pembinaan yang agak kecil pada suku sebelumnya.

Perniagaan, dalam usaha untuk melindungi diri daripada gangguan rantaian bekalan, telah meningkatkan tahap inventori, membawa kepada impak positif bersih pada pertumbuhan GDP dalam suku-suku terkini.

Penting untuk diingat bahawa walaupun pertumbuhan inventori telah berlaku secara ketara, ia juga memberi cabaran unik.

Walaupun sedang meningkat, inventori pada masa tertentu juga boleh bertindak sebagai penghalang terhadap pertumbuhan GDP keseluruhan, memperlihatkan sifat khas dalam pengiraan sumbangan inventori terhadap GDP.

Selain itu juga, kami  menjangkakan perubahan inventori yang lebih sederhana akan berlaku dalam suku kedua, kerana pengeluar berhati-hati untuk tidak mengeluarkan terlalu banyak dalam kitar semasa.

Pendekatan konservatif ini dijangka menyumbang sebanyak $45.4 bilion kepada GDP, setara dengan 0.83 mata peratus daripada pertumbuhan 1.7% yang diramalkan untuk tempoh tersebut.

Secara keseluruhannya, ekonomi telah menunjukkan ketahanan di tengah-tengah dasar ketat yang agresif oleh Federal Reserve.

Walaupun begitu, kami menjangkakan moderasi lebih lanjut dalam separuh kedua tahun ini, dengan standard pembiayaan yang lebih ketat mungkin mempengaruhi landskap ekonomi.

Walaupun perdebatan tentang kemungkinan kemelesetan masih berterusan, konsensus keseluruhan menunjukkan trajektori pertumbuhan yang lebih perlahan pada masa depan yang hampir.

Log Masuk/Daftar Akaun Saracen Markets Dan Dapatkan Akses Dokumen MARKET OUTLOOK Yang Menjadi Rujukan Institusi Dan Pedagang Profesional. Log Masuk Sekarang – KLIK DI SINI

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat