Ramalan Harga Emas: XAU/USD Berusaha Pulih Atas $1,900, Tumpuan NFP & US Treasury Bond

1,869
  • Harga Emas melantun dari paras terendah tiga minggu tetapi bersedia untuk penyusutan mingguan terbesar sejak pertengahan Jun.
  • Dolar US yang lebih kukuh mempengaruhi harga XAU/USD.
  • Kebanyakan data US yang optimistik, sentimen China dan hasil bon Perbendaharaan Amerika Syarikat telah mendorong kenaikan Dolar US, memihak kepada penjual emas.

Dolar US SWOT

STRENGTH – Data “US ISM Services PMI” dilihat telah menurun kepada 52.7 bagi bulan Julai berbanding  53.9 sebelum ini. Laporan terperinci data tersebut telah memperlihatkan bahawa Indeks Pekerjaan (Employment Index)  dan Indeks Pesanan Baru (New Order Index)  telah menunjukkan kelemahan, namun Kos Dibayar telah melonjak ke paras tertinggi dalam tiga bulan.

Selain itu, “US Factory Orders” telah meningkat sebanyak 2.3% MoM untuk bulan Jun berbanding dengan 0.4% sebelum ini, manakala “Jobless Claims” sepadan dengan jangkaan pasaran sebanyak 227K untuk minggu yang berakhir pada 28 Julai daripada 221K sebelum ini.

Tambahan pula, bacaan awal data “Nonfarm Productivity” untuk suku kedua (Q2) telah meningkat sebanyak 3.7% berbanding bacaan sebelumnya yang mencatatkan -1.2%, sementara “Unit Labor Cost” mengurang kepada 1.6% untuk tempoh yang sama berbanding 3.3% sebelum ini.

WEAKNESSES – “US policymakers” dilihat telah bertindak untuk mempertahankan bon-bon perbendaharaan negara itu, setelah “Fitch Ratings” menurunkan penarafan kredit US kepada AA+ daripada AAA.

OPPORTUNITY – Berdasarkan komponen data pekerjaan (ADP, JOLTS) yang telah dikeluarkan awal minggu ini, isyarat awal untuk laporan pekerjaan telah menunjukkan petanda positif, “Nonfarm Payrolls (NFP)” diramalkan 200,000 – 210,000 berbanding 209,000 sebelum ini. Kadar pengangguran akan kekal stabil pada 3.6%.

Jika terbitan data NFP malam ini seperti yang dijangka ia akan memberikan petanda bahawa pasaran tenaga kerja US dilihat stabil dan kukuh walaupun telah mengalami 11 kenaikan kadar faedah oleh Federal Reserve dalam tempoh 16 bulan.

THREAT – Ketegangan hubungan dua hala US-China dilihat  berterusan, kebimbangan terhadap pertumbuhan ekonomi yang perlahan di China, telah mempengaruhi sentimen XAU/USD.

Baru-baru ini, ahli parti Republik utama US telah mendesak Presiden Biden untuk menetapkan sekatan yang luas terhadap pelaburan US di China.

Di sisi lain, Gabenor “People’s Bank of China” Pan Gongsheng, telah bermesyuarat dengan pemaju hartanah terbesar di China dan telah memberi jaminan untuk memberikan bantuan yang diperlukan untuk mempertahankan sektor perumahan negara itu.

Analisis Teknikal Harga Emas

Harga Emas semalam telah ditutup di bawah paras $1,940, sekaligus memberikan petanda untuk emas mencari “support” di sekitar paras harga $1,920 sebagai “confluence buyer”.

Namun jika “Bearish” begitu kuat, $1,910 bakal menjadi tumpuan.

Jika pengeluaran data NFP malam ini dilihat sebaliknya, “Bullish” mampu dilihat menembusi paras harga $1,950 sekaligus menjadikan $1,970 sebagai “Resistance” sasaran seterusnya.

Log Masuk/Daftar Akaun Saracen Markets Dan Dapatkan Akses Dokumen MARKET OUTLOOK Yang Menjadi Rujukan Institusi Dan Pedagang Profesional. Log Masuk Sekarang – KLIK DI SINI

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat