Ramalan Harga Emas: XAU/USD Semakin Ditekan Rendah

1,222

[Analisa Tajaan]

“Bullish Factor DXY”

Laporan minit mesyuarat FOMC yang telah diterbitkan awal pagi hari ini dilihat mampu berikan kesan “bullish factor” terhadap indeks US Dollar (DXY).

Intipati utama pada butiran minit mesyuarat telah memberitahu bahawa Federal Reserve (FED) bersedia untuk menaikkan lagi kadar faedah. Selain itu juga, laporan data “housing”dan“industrial production” yang positif semalam turut menyokong kekuatan US Dollar.

XAU/USD Di Dalam Tekanan

Sehubungan dengan itu, harga emas dijangka masih lagi ditekan oleh kebangkitan “DXY”. US Treasury Yield, dilihat beroleh manfaat hasil daripada minit mesyuarat FOMC yang diterbitkan.

Selain itu sentimen ekonomi China yang berisiko dilihat turut juga mempengaruhi kejatuhan nilai emas.

Malam ini, pasaran bakal dihidangkan dengan pengeluaran data “jobless claims” dan “Fed manufacturing survey” yang bakal turut pengaruhi pergerakan US Dollar.

Kedua-dua data ini bakal menjadi penentu terhadap kekuatan semasa ekonomi Amerika Syarikat (AS).

 

Analisis Teknikal 

Harga emas hari ini dilihat sedang cuba untuk pulih selepas mengalami kejatuhan sehingga paras harga $1,893 semalam.

Namun, pemulihan ini dilihat sebagai retracement kerana sentimen dan faktor ekonomi masih lagi tidak berpihak terhadap “bullish factor”.

Oleh yang sedemikian, paras $1,906 dilihat sebagai resistance untuk harga emas terus melonjak ke paras $1,970.

Namun begitu, data yang akan diterbitkan pada malam ini akan menjadi penentu terhadap kepastian pengukuhan indeks dollar (DXY).

Log Masuk/Daftar Akaun Saracen Markets Dan Dapatkan Akses Dokumen MARKET OUTLOOK Yang Menjadi Rujukan Institusi Dan Pedagang Profesional. Log Masuk Sekarang – KLIK DI SINI

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat