Ramalan Harga Emas XAU/USD: Tumpuan Fed Jerome Powell

2,553

[Artikel Tajaan]

Pasaran dagangan emas hari ini dilihat sedang mengalami fasa “consolidation” di mana emas dilihat berada di sekitar paras harga $1,950.

Ucapan oleh pengerusi Federal Reserve (Fed) Jerome Powell dijadualkan pada  tengah malam ini. Seperti yang sedia maklum sebarang petunjuk yang bakal dinyatakan daripada Powell mampu memberikan pergerakan yang “significant” terhadap pasaran terutamanya harga emas.

Ketegangan Konflik Timur Tengah & Ucapan Powell

Sehingga hari ini, harga emas dilihat terus menunjukkan pengukuhan berikutan risiko geopolitik yang semakin meruncing, terutamanya susulan serangan Israel yang tragis ke atas sebuah hospital di Gaza, yang mengakibatkan kematian ramai, termasuk wanita dan kanak-kanak semalam.

Selain itu juga, sebuah sekolah yang diwujudkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang juga menampung pelarian warga Palestin turut menjadi sasaran serangan.

Walau bagaimanapun, Tentera Pertahanan Israel (IDF) tidak mengaku bertanggungjawab ke atas kejadian tersebut. Ditambah pula Presiden Amerika Syarikat, Joe Biden, telah mengumumkan secara rasmi semalam, bahawa kesediaan negara itu untuk melancarkan bantuan penuh terhadap Israel sama ada dari sudut kewangan dan juga ketenteraan.

Lanskap pasaran kewangan dilihat sensitif terhadap konflik ini. Sebagai tindak balas kepada tekanan geopolitik ini pasaran telah menyaksikan kenaikan harga minyak, emas dan Dolar Amerika Syarikat (AS) yang telah meningkat secara signifikan.

Bon Perbendaharaan Amerika Syarikat 10 tahun (US Treasury 10-year) turut juga dilihat mengalami kenaikan yang drastik sejak awal minggu lepas.

Berikutan kenaikan drastik Bon Perbendaharaan Amerika Syarikat 10 tahun (US Treasury 10-year), peserta pasaran menjangkakan bahawa Fed akan mengekalkan kadar faedah yang tinggi untuk tempoh yang lebih lama.

Pada sesi “Fed Blackout Period” semalam, Presiden Fed New York John William telah memberikan kenyataan yang jelas bahawa kadar faedah di negara itu perlu dikekalkan tinggi untuk tempoh yang lama sehingga matlamat Fed menurunkan  semula inflasi kepada sasaran 2%.

Reaksi Pasaran Emas

Harga emas dilihat melakukan “bullish consolidation” dan bersedia untuk melakukan lonjakan seterusnya sekiranya ucapan Fed Powell pada malam ini dilihat memberikan sentimen pasaran bersifat “hawkish”.

Pasaran kini menjangkakan kadar faedah pada November bakal dkekalkan 5.50% dan peratusan jangkaan kenaikan kadar faedah seterusnya pada Disember 2023 kemungkinan sebanyak 37%.

Sebelum sesi ucapan Fed Powell berlangsung, pemain pasaran emas akan turut menumpukan terbitan data “US Jobless Claims” dan “Exisitng Home Sales”.

Analisa Teknikal Emas


Harga emas telah diniagakan di atas paras $1,930 semalam merujuk kepada penutupan harga harian, namun gagal mengatasi penutupan harga di paras $1,950 pada hari Rabu.

Walau bagaimanapun, risiko pasaran ketika ini (geopolitik & Fed) nampaknya dilihat  lebih cendorong untuk emas melakukan kenaikan.

Halangan seterusnya dilihat di paras harga $1,970. Namun sekiranya Fed powell pada malam ini mampu memadamkan sentimen bullish terhadap emas, $1920 & $1910 mampu dicapai.

Projeksi harga ini akan bergantung sepenuhnya terhadap sentimen semasa geopolitk (Israel-Gaza) dan juga ucapan Fed Powell.

Log Masuk/Daftar Akaun Saracen Markets Dan Dapatkan Akses Dokumen MARKET OUTLOOK Yang Menjadi Rujukan Institusi Dan Pedagang Profesional. Log Masuk Sekarang – KLIK DI SINI

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat