Resah Menanti Keputusan Fed, Ini Situasi Semasa Pasaran!

455

Debaran menjelang 3 mesyuarat polisi bank pusat utama kian terasa apabila pasaran melangkah masuk ke sesi Eropah.

Antara yang paling menjadi tumpuan pastinya mesyuarat Federal Reserve (Fed) yang akan mengumumkan keputusannya pada awal pagi nanti (3.00 pagi waktu Malaysia).

Walaupun Fed dijangkakan secara meluas akan menaikkan kadar faedahnya sebanyak 25 mata asas, namun pelabur juga berhati-hati untuk sebarang kemungkinan jika bank pusat itu bertindak sebaliknya dengan kenaikan 50 mata asas.

Tumpuan juga bakal diberikan kepada kenyataan susulan Pengerusi Fed Jerome Powell untuk dijadikan petunjuk kepada hala tuju dasar bank pusat akan datang.

Dagangan mata wang terus bergerak perlahan menuju pembukaan sesi New York yang juga akan dihiasi data pekerjaan ADP sektor swasta dan pembuatan Amerika Syarikat.

Berbanding sekumpulan mata wang utama, indeks dolar diniagakan sedikit susut pada sekitar harga 102.00 pada awal sesi Eropah.

Sementara itu, mata wang pound didagangkan sedikit berubah menjelang mesyuarat polisi Bank of England (BOE) yang diramalkan akan meningkatkan kadar faedah sebanyak 50 mata asas.

Euro pula diniagakan lebih kukuh ketika pelabur terus berpegang pada jangkaan untuk kenaikan 50 mata asas oleh Bank Pusat Eropah (ECB) pada Khamis.

Meneliti pergerakan mata wang Asia, dolar Aussie bergerak lebih tinggi manakala dagangan dolar kiwi pula terbatas selepas dikecewakan data pekerjaan New Zealand yang menyuramkan pada suku keempat.

Dolar Kanada pula kekal mempertahankan pengukuhannya yang diraih selepas data keluaran dalam negara kasar (KDNK) Kanada dikeluarkan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat