‘Ribut’ Sedang Melanda- IMF Beri Amaran Risiko Kestabilan Kewangan Global Kian Tinggi!

569

Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) memberi amaran pada hari Selasa bahawa risiko kestabilan kewangan global telah meningkat, meningkatkan risiko penetapan harga semula yang tidak teratur dalam pasaran, kerana ia menunjukkan pasaran baru muncul dan pasaran perumahan sangat terdedah.

IMF menyatakan ‘Ribut’ sedang melanda ekonomi global, termasuk inflasi yang berterusan, kelembapan di China, dan tekanan berterusan daripada pencerobohan Rusia ke atas Ukraine yang telah mendorong risiko kemerosotan teruk ke tahap yang tidak dilihat sejak permulaan wabak Covid-19.

Dalam Laporan Kestabilan Kewangan Global terbaharunya, IMF memberi amaran bahawa risiko kestabilan kewangan global telah meningkat sejak edisi April 2022, menyebabkan imbangan risiko berputar 180 darjah.

Dinyatakan oleh IMF bahawa , nuansa global sangat rapuh dan sedang dilanda `’ribut’. Kelemahan pasaran yang berlarutan, kecairan yang semakin ketat, inflasi yang kekal tinggi dan usaha berterusan oleh bank pusat di seluruh dunia untuk menaikkan kadar bagi memeranginya telah digabungkan untuk mewujudkan persekitaran yang tidak menentu dan berisiko, lapor laporan itu.

Dalam kenyataan yang berbeza, ”pelabur secara agresif mula menarik diri daripada mengambil risiko baru-baru ini dan kebanyakkan mula menilai semula prospek ekonomi dan dasar mereka. Pasaran mengalami goncangan dengan S&P 500 turun 24% setakat tahun ini manakala bon global memasuki pasaran menurun dan dolar berada pada paras tertinggi dalam dua dekad yang akhirnya membawa masalah bagi seluruh dunia.

IMF memberi amaran bahawa sebarang kemerosotan mendadak akan dirasai dengan ketara oleh ekonomi pasaran sedang pesat membangun, di mana mereka bergelut dengan “pelbagai risiko” seperti kos pinjaman yang tinggi, inflasi yang tinggi dan pasaran komoditi yang tidak menentu. IMF juga memberi amaran bahawa spread kredit telah meluas dengan ketara dalam sektor korporat, dan kadar yang lebih tinggi boleh memberi kesan buruk kepada pasaran perumahan.

Di China, kemerosotan sektor hartanah juga didapati semakin buruk dan kegagalan pemaju hartanah boleh merebak ke dalam sektor perbankan, kata IMF.

IMF berkata bank pusat mesti bertindak “tegas” untuk mengawal inflasi. Para penggubal dasar juga perlu menangani kelemahan kewangan yang berterusan untuk memastikan kecairan pasaran yang mencukupi dan meminimumkan risiko penjualan yang teruk dan tidak teratur.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat