Ringgit Malaysia Perlu Bersandar Pada US Dolar – Dr Mahathir

633

Timbalan Menteri Kewangan, Steven Kim berkata bahawa Ringgit Malaysia (RM) tiada rancangan untuk ditambat atau mengenakan kawalan kadar pertukaran seperti mana berlaku semasa Krisis Kewangan Asia 1997.

Beliau berpendapat bahawa tindakan itu bukan satu keputusan yang bijak di saat Ringgit Malaysia (RM) turun menjunam ke paras RM4.77 berbanding US dolar.

Steven Kim juga turut berkata bahawa ekonomi dan sistem kewangan negara ini berada dalam kedudukan yang baik untuk menghadapi pasaran kewangan global.

Lanjutnya lagi, Malaysia akan kehilangan kelonggaran dasar monetari dan perlu menukar kadar faedah mengikut mata wang yang terikat dengan Ringgit Malaysia (RM).

Beliau berkata menambat mata wang itu juga memerlukan rizab antarabangsa yang besar.

Berbeza pula dengan sudut pandang Tun Dr Mahathir, bekas Perdana Menteri Malaysia berkenaan isu ini kerana beliau berpendapat bahawa menambat mata wang pada US dolar adalah solusi terbaik buat masa sekarang.

Langkah itu juga dapat membantu meringankan beban kos sara hidup rakyat yang semakin meruncing disebabkan nilai mata wang ringgit yang semakin menyusut.

Dr Mahathir berpandangan bahawa menambat mata wang akan membantu mengurangkan tekanan harga yang menjadi krisis utama kini.

Aset Malaysia mengalami kerugian pada tahun ini kerana lonjakan kadar faedah yang telah dinaikkan oleh Amerika Syarikat sebagai langkah memulihkan ekonomi terbesar dunia itu.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat