Saham Firma Ini Capai Paras Tertinggi Selepas 24 Tahun

324

Saham Teo Guan Lee Corp Bhd melonjak ke paras tertinggi dalam tempoh 24 tahun ketika sesi dagangan hari ini.

Saham syarikat berkenaan meningkat sebanyak 56 sen atau 29.63% kepada RM2.45.

Pada pukul 10.26 pagi, sebanyak 702,500 saham didagangkan dengan permodalan pasaran bernilai RM77 juta.

Kaunter berkenaan mengalami kenaikan mendadak setelah pengeluar pakaian itu mencadangkan terbitan bonus sebanyak 40.74 juta saham baharu berdasarkan satu unit bonus untuk satu pegangan saham sedia ada.

Untuk tujuan ilustrasi, harga saham ex-bonus syarikat secara teorinya adalah 68.5 sen berdasarkan harga purata wajaran selama lima hari hingga dan termasuk tarikh praktikal terakhir pada 20 April sebanyak RM1.37.

Setelah selesai terbitan bonus yang dicadangkan, modal saham syarikat yang diterbitkan akan kekal pada RM40.74 juta manakala jumlah saham yang diterbitkan akan meningkat kepada 81.48 juta.

Selain itu, syarikat terbabit juga telah mencadangkan pembentukan rancangan insentif jangka panjang sehingga 10% daripada jumlah saham yang diterbitkan, tidak termasuk saham perbendaharaan sekiranya ada, pada bila-bila masa sepanjang tempoh skim lima tahun untuk pengarah eksekutif yang layak dan pekerja syarikat serta firma subsidiarinya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat