Saham Genting Malaysia Jatuh Sebaik Sahaja Beli Kapal Equanimity

1,643

Pengambilalihan kapal layar mega Equanimity akan memberikan Genting Malaysia BHD (GenM) dengan kelebihan daya saing, kata GenM.

GenM membeli Equanimity bersama-sama dengan bunkers, bahan bakar, pelincir dan bahan sedia ada yang ada di atas kapal dengan jumlah keseluruhan sebanyak AS $ 126 juta, kira-kira RM514.6 juta.

Dalam satu kenyataan hari ini, GenM berkata pada 28 Mac lalu bahawa mereka telah membuat tawaran ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur untuk membeli Equanimity di bawah proses jualan kehakiman, melalui penjualan langsung swasta, mengikut perintah yang dibuat oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur di bawah bidang kuasa Admiralty.

Tambah GenM, pengambilalihan ini akan dilaksanakan oleh anak syarikat milik penuhnya dan penyempurnaan penjualan itu dijangka berlaku menjelang akhir April 2019.

“Pengambilalihan yang dicadangkan ini akan membolehkan GenM membezakan dirinya daripada pesaingnya dan menyediakan GenM dengan kelebihan yang unik dan berdaya saing untuk perniagaan pelanggan premiumnya,” katanya.

Walau bagaimanapun setakat pada pukul 11:30 am, GenM turun -1.52% atau 5 sen kepada RM3.230 dengan 2.653 juta saham yang diniagakan.

CGS-CIMB Research melaporkan kejatuhan saham itu mungkin berpunca daripada pelabur yang tidak yakin dengan keupayaan GenM untuk menyelia kapal mewah tersebut.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat