SEC – Awas Kepada Firma Audit Kripto, Anda Di Pantau Rapi!

181

Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (SEC) akan meningkatkan penelitian terhadap firma audit yang menjalankan audit untuk syarikat kripto. SEC menyatakan kebimbangan terhadap pelabur bahawa mereka mendapat jaminan palsu daripada laporan pengauditan, berisiko terdedah kepada risiko mata wang kripto.

Langkah itu dibuat apabila beberapa bursa kripto mencadangkan untuk mengeluarkan bukti rizab bagi meyakinkan pelanggan bahawa dana mereka selamat dan firma itu sihat dari segi kewangan.

SEC terus memegang pendirian anti-kripto dengan meningkatkan pemantauan syarikat perbankan dan kewangan yang bekerja dengan syarikat kripto. Kini, SEC sedang melihat dengan teliti bagaimana syarikat mata wang kripto menggambarkan laporan mereka daripada firma audit.

Bank dan firma pengauditan enggan bekerjasama dengan syarikat kripto kerana tekanan kawal selia daripada pengawal selia. Peningkatan penelitian terhadap firma audit telah menyebabkan firma audit, Mazars yang berpangkalan di Perancis menggantung perkhidmatan untuk pertukaran kripto termasuk Binance, Crypto.com, dan pertukaran kripto lain. Firma pengauditan itu malah mengeluarkan laporan bukti rizab Binance daripada platformnya.

“Kami memberi amaran kepada pelabur supaya berhati-hati dengan beberapa tuntutan yang dibuat oleh syarikat kripto”. kenyataan daripada pemangku Ketua Akauntan SEC Paul Munter.

Sebagai tindak balas kepada pertuduhan penipuan agensi terhadap bekas Ketua Pegawai Eksekutif Alameda Caroline Ellison dan pengasas bersama FTX Gary Wang, Pengerusi SEC Gary Gensler menyatakan bahawa pelabur terdedah kepada risiko sehingga syarikat kripto dapat mematuhi undang-undang sekuriti.

SEC mengeluarkan amaran kepada firma audit yang menjalankan audit kripto. Pengawal selia percaya bursa kripto menggunakan bukti laporan rizab daripada firma audit untuk manfaat mereka. Selain itu, ia mengandungi hanya butiran kewangan terhad untuk menilai sama ada syarikat mempunyai aset yang mencukupi untuk menampung liabilitinya atau tidak.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat