Sedia Nak ‘Berperang’ Masa FOMC? Baca Sini Dulu!

520

US dolar sedikit merosot pada sesi Eropah apabila semua tumpuan kini terarah kepada Federal Reserve (Fed) yang akan membuat keputusan kadar faedah terbarunya.

Ketika penulisan, indeks dolar yang mengukur kekuatan dolar greenback berbanding sekumpulan mata wang utama diperdagangkan susut pada 101.13.

Pasaran mata wang meletakkan jangkaan untuk satu lagi peningkatan sebanyak 25 mata asas oleh Fed, tetapi berbelah bahagi mengenai kenaikan seterusnya.

Pengerusi Fed Jerome Powell akan menawarkan petunjuk mengenainya dalam kenyataan susulan selepas keputusan tersebut.

Sekiranya terdapat perubahan dalam ‘nada’ bank pusat, ia boleh mendorong pergerakan ‘gila’ pasaran.

Meneliti dagangan mata wang utama, euro sedikit meningkat daripada kejatuhannya terdahulu dengan didagangkan stabil pada sekitar harga 1.1070 berbanding US dolar.

Pelabur turut menantikan mesyuarat dasar Bank Pusat Eropah (ECB) yang akan berlangsung pada hari esok, di mana ia dijangka turut menaikkan kadar sebanyak 25 mata asas.

Namun, ucapan Presiden ECB Christine Lagarde mungkin boleh menjadi petunjuk seterusnya kepada dasar bank pusat akan datang, apatah lagi di tengah-tengah ekonomi Eropah yang semakin merosot.

Sementara itu, mata wang pound pula kekal stabil pada sekitar harga 1.2900 berbanding greenback setelah mencatatkan keuntungan harian yang kukuh pada hari Selasa.

Di sisi lain, dagangan dolar Aussie dan New Zealand kekal terbatas selepas data inflasi Australia menunjukkan penurunan dan menyokong jangkaan untuk bank pusat meredakan pengetatannya.

Dolar Kanada pula turut memaparkan dagangan yang terhad di tengah-tengah harga minyak mentah yang mendatar.

Selain itu, yen pula meraih keuntungan susulan penyusutan dolar greenback. Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) mencadangkan bank pusat Jepun bersiap sedia untuk pengetatan.

Anda juga boleh mengintai peluang-peluang yang disajikan oleh INTRADAY melalui program komuniti, pendaftaran akaun trading dan bermacam-macam lagi. Untuk info lanjut, KLIK DI SINI.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat