Sektor Pembuatan Malaysia Paling Terjejas Sebab Covid-19

482

Pembuatan adalah antara sektor perindustrian yang paling teruk terjejas akibat pandemik Covid-19, menurut Kementeri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI).

Ketika berucap di Parlimen pada hari Selasa, Timbalan Menteri MITI, Datuk Lim Ban Hong mengatakan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) untuk membendung penularan virus menyebabkan sektor ini tidak dibenarkan beroperasi.

Sektor pembuatan menunjukkan penurunan sebanyak 0.2% pada Jun setelah mencatat pertumbuhan 29.8% pada bulan sebelumnya, kata Datuk Lim Ban Hong yang merujuk kepada data dari Jabatan Perangkaan Malaysia untuk Indeks Pengeluaran Industri (IPI).

Antara penyumbang utama kemerosotan ini adalah disebabkan sektor yang tidak dibenarkan beroperasi, yang merupakan peralatan pengangkutan dan pembuatan lain, seperti mineral bukan logam, kayu, perabot, produk kertas, tekstil, pakaian dan kasut.

Berbicara mengenai kesediaan kerajaan untuk membuka semula sektor ekonomi sepenuhnya, beliau mengatakan kerajaan melalui Rancangan Pemulihan Nasional (NRP), telah menetapkan indikator jumlah kes harian Covid-19 dan kadar vaksinasi untuk membolehkan sektor ekonomi beroperasi.

Bagi mempercepatkan pembukaan sub-sektor pembuatan yang belum dapat beroperasi di bawah fasa satu dari NRP, kerajaan juga telah membenarkan syarikat-syarikat tersebut beroperasi dengan sekurang-kurangnya 40% daripada pekerja menerima dua dos vaksin.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat