Sektor Perumahan Terbeban, Kenaikan Kadar Terus Menghimpit Pembeli & Pemaju!

370

Aktiviti pembinaan rumah baharu AS jatuh ke paras terendah dalam sembilan bulan pada bulan Jun dan permit untuk projek pembinaan baharu turut merosot. Ini membawa indikasi bahawa pasaran perumahan mula perlahan apabila kadar gadai janji yang melonjak mengurangkan kemampuan.

Pembinaan rumah baharu jatuh 2% kepada kadar tahunan pelarasan musim sebanyak 1.559 juta unit bulan lepas, paras terendah sejak September 2021, kata Jabatan Perdagangan pada hari Selasa. Data bagi bulan Mei disemak lebih tinggi kepada kadar 1.591 juta unit daripada 1.549 juta unit yang dilaporkan sebelum ini.

Para ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters meramalkan pembinaan rumah baharu akan datang pada kadar 1.580 juta unit. Permit untuk pembinaan rumah masa hadapan jatuh 0.6% kepada kadar 1.685 juta unit.

Pasaran perumahan adalah ensitif kepada kadar faedah, dan, dengan Rizab Persekutuan menaikkan kadar secara agresif bagi menangani inflasi yang berkembang ada tahap tertinggi dalam empat dekad. Kadar kontrak purata bagi gadai janji kadar tetap 30 tahun meningkat kepada hampir 6% pada bulan Jun, meningkat daripada kira-kira 3.3% pada awal tahun, yang menyebabkan pembelian rumah lebih terbeban.

Walaupun tidak jelas berapa banyak kadar gadai janji akan meningkat, namun ia dijangka naik lebih tinggi untuk beberapa waktu dengan the Fed akan menaikkan kadar faedah sekali lagi pada mesyuaratnya minggu depan dan lebih banyak kenaikan akan berlaku menjelang akhir tahun.

Indeks Oxford Economics yang keluar pada minggu lalu menunjukkan harga rumah adalah paling mampu milik pada suku pertama 2022 pada bila-bila masa sejak krisis kewangan 2007-2009 dan ia dijangka akan bertambah buruk sepanjang tahun ini.

Sementara itu, tinjauan pada hari Isnin menunjukkan Persatuan Kebangsaan Pembina Rumah/Indeks Pasaran Perumahan Wells Fargo mengalami penurunan kedua terbesar dalam rekod pada bulan Julai dengan jumlah pembeli jatuh di bawah pulang modal untuk dua bulan berturut-turut.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat