Selain A.S, Kanada Turut Bergelut Dengan Tekanan Ekonomi! Data PMI Bulan Jun Makin Parah

143

Penguncupan dalam sektor perkilangan Kanada meningkat sedikit pada bulan Jun kerana prospek ekonomi yang tidak menentu mempengaruhi permintaan domestik dan asing, data menunjukkan pada hari Selasa.

Indeks Pengurus Pembelian (PMI) Pembuatan S&P Global Kanada merosot kepada 48.8 pada Jun daripada 49.0 pada bulan Mei. Bacaan di bawah 50 menunjukkan penguncupan dalam sektor tersebut.

“Laporan permintaan pasaran yang lemah, di dalam dan di luar negara, tersebar luas, dengan pelanggan dilaporkan tidak mahu melakukan perniagaan baharu memandangkan prospek ekonomi yang tidak menentu,” Paul Smith, pengarah ekonomi di S&P Global Market Intelligence, dalam satu kenyataan.

Indeks pesanan baharu catat bacaan lebih rendah, kepada 48.5 daripada 48.6 pada Mei, manakala ukuran pesanan eksport baharu mengecut untuk bulan ke-13 berturut-turut. Kadar faedah yang tinggi menyumbang kepada penangguhan keputusan perbelanjaan, kata pengeluar.

Bank of Canada bulan lepas menaikkan kadar faedah penanda arasnya kepada paras tertinggi 22 tahun sebanyak 4.75%.

Apabila permintaan semakin lemah, firma telah bergerak untuk mengurangkan lebihan inventori input. Indeks saham pembelian jatuh kepada 47.3 daripada 48.6 pada bulan Mei, penguncupan bulan ke-11 berturut-turut.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat