Selera ‘Trader’ Meningkat! Ini Apa Yang Berlaku Dalam Pasaran Kewangan

605

US Dolar susut secara meluas pada hari Khamis kerana pelabur semakin yakin bahawa kadar faedah AS telah mencapai tahap tertinggi selepas Rizab Persekutuan memutuskan untuk mengekalkan kadar faedah pada awal hari ini.

Sterling kekal stabil selepas Bank of England mempertahankan kadar pada tahap tertinggi dalam 15 tahun dan menekankan bahawa mereka tidak berharap untuk mengurangkan kadar dalam masa terdekat.

Pengerusi Fed Jerome Powell meninggalkan kemungkinan untuk kenaikan yang lain, tetapi dengan sasaran kadar dana di tahap 5.5%, iaitu tertinggi dalam 22 tahun. Pasaran menganggapnya sebagai lampu hijau untuk terus mengekalkan peluang kurang dari 20% bahawa kadar akan meningkat pada bulan Disember. Pulangan bon Perbendaharaan AS 10 tahun turun 24 mata asas dari tahap tertinggi pada hari Rabu, saham naik dan mata wang yang sensitif terhadap risiko melonjak.

“Powell mempunyai kebarangkalian untuk menimbulkan kebimbangan sedikit dengan peningkatan terkini dalam jangkaan inflasi jangka pendek, namun beliau memilih untuk tidak melakukannya,” kata Kristoffer Lomholt, ketua penyelidikan FX di Danske Bank. “Ada kemungkinan untuk menghantar isyarat yang lebih hawkish namun beliau memilih untuk tidak melakukannya dan saya fikir itulah yang membuat pasaran bertindak balas.”

Indeks US dolar, yang mengukur nilai dolar berbanding enam mata wang utama lain, turun 0.5% kepada 105.94 dan turun kira-kira 1% daripada tahap tertinggi pada hari Rabu.

Pound kukuh sebanyak 0.6% berbanding dolar kepada $1.2222, tahap tertinggi dalam 1-1/2 minggu selepas BoE memutuskan dengan undi 6-3 untuk mengekalkan kadar pada tahap tertinggi dalam 15 tahun sebanyak 5.25%, sambil menolak pengurangan kadar dalam masa terdekat.

Euro mengukuh lebih daripada 0.8% berbanding US dolar kepada $1.0654, franc Switzerland lebih tinggi untuk hari kedua dan yen mendapat bantuan lebih jauh daripada tahap terendah setahun kepada 150.07 berbanding US dolar.

Yen telah mencuba untuk mendapatkan rentak, walaupun Bank of Japan pada Selasa membuat penurunan yang lain dalam dasar kawalan hasilnya.

Penurunan kepada tahap terendah setahun sebanyak 151.74 berbanding US dolar dan tahap terendah 15 tahun sebanyak 160.83 berbanding euro selepas pengumuman BoJ telah membuat trader memerhatikan langkah  campur tangan yang mungkin untuk menyokong mata wang.

Dolar Australia, yang melonjak 0.9% pada hari Rabu, mengukuh sebanyak 0.7% pada hari Khamis untuk menyentuh tahap tertinggi hampir lima minggu sebanyak $0.6446. Dolar New Zealand meningkat 1% ke tahap tertinggi dua minggu sebanyak $0.5910.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat