Sentimen Pasaran Kembali Pulih, Namun Pelabur Kekal Berwaspada

248

Dagangan matawang dolar Amerika Syarikat (AS) menunjukkan peningkatan dalam dagangan pada sesi pasaran Amerika semalam berikutan pemulihan pada sentimen pasaran, dengan pasaran Wall Street turut dilihat kembali pulih. Namun begitu, faktor fundamental masih lagi kekal membimbangkan dan membuatkan pelabur tetap berwaspada.

Dolar USD menunjukkan peningkatan berbanding matawang Yen ekoran kegelisahan terhadap risiko kemelesetan sedikit berkurangan. Sentimen pasaran yang dilihat pulih juga kembali mengurangkan permintaan terhadap matawang safe-haven selepas pasaran yang tidak menentu pada sesi sebelumnya.

Sesi sebelumnya menyaksikan pergerakan ketara dipamerkan oleh matawang Pound Britain ekoran laporan penutupan Parlimen lima minggu sehingga 14 Oktober. Ratu Britain secara rasmi telah memperkenan permintaan Perdana Menteri UK Boris Johnson untuk menangguhkan perbicaraan parlimen, tindakan yang jelas bertujuan untuk membendung usaha ahli parlimen bagi menghalang situasi Brexit tanpa perjanjian.

Dagangan Pound Sterling mencatatkan penurunan ke paras terendah untuk tempoh 6 hari dagangan pada Rabu susulan laporan tersebut berlegar dalam pasaran.

Perkembangan di Itali pula, Gerakan Bintang Lima (M5S) dan Parti Demokratik berhaluan tengah-kiri (PD) telah mencapai perjanjian untuk pembentukan kerajaan baru, dengan Giuseppe Conte kembali menjawat jawatan sebagai Perdana Menteri Itali.

Sementara itu, harga minyak mentah mencatatkan kenaikan selepas laporan oleh Pentadbiran Informasi Tenaga (EIA) telah memaparkan penurunan lebih rendah berbanding jangkaan untuk inventori minyak mentah Amerika Syarikat.

Inventori minyak AS untuk minggu lalu menurun kepada 10 juta tong jauh lebih rendah berbanding jangkaan penurunan 2.8 juta tong dan juga bacaan sebelum ini pada penurunan 2.7 juta tong.

Sesi dagangan Asia pagi ini melihatkan dolar Australia mengalami penurunan ekoran data perbelanjaan syarikat swasta untuk suku kedua 2019 kekal lemah, meleset daripada jangkaan kenaikan oleh pasaran.

Di samping itu juga, keraguan terhadap perkembangan rundingan dagang antara Amerika Syarikat dan China turut menekan dagangan Aussie dan juga berpotensi mengembalikan risiko dalam pasaran semasa.

Justeru, sentimen pasaran kewangan masih dilihat rapuh dan terdapat tanda-tanda ketegangan. Masih juga terlihat penyongsangan pada hasil bon perbendaharaan AS yang memberi tanda awal risiko kemelesetan ekonomi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat