Sentimen Terkini Pasaran : Euro Matawang Terkuat Menjelang Sesi Eropah

467

Tiada data atau peristiwa ekonomi penting yang dikeluarkan dalam sesi Asia menjelang sesi Eropah pada Khamis. Oleh itu, tumpuan pasaran masih kepada tariff perdagangan yang bakal berkuatkuasa pada Jumaat.

China telah beberapa kali menyatakan bahawa mereka tidak akan memulakan tariff kecuali Amerika Syarikat yang melakukannya terlebih dahulu. China akan membalas sebarang serangan perdagangan untuk menjaga kepentingan negaranya.

Indeks US dollar yang mengukur kekuatan matawang greenback berbanding beberapa matawang lain merekodkan kejatuhan 0.31% setakat pada pukul 2.28 petang.

Major pair seperti EUR/USD setakat ini membuat kenaikan 0.31% dengan GBP/USD naik 0.06%. USD/JPY setakat ini pula naik 0.08%, USD/CAD susut 0.05% dengan USD/CHF jatuh 0.08%. Pair AUD/USD jatuh 0.15% setakat ini, manakala NZD/USD naik 0.13%.

Matawang paling kuat setakat ini adalah Euro dan matawang paling lemah adalah AUD. Dengan menggabungkan matawang paling kuat dan lemah, pair EUR/AUD membuat kenaikan sehingga 0.42%.

Kenaikan matawang Euro ketika ini adalah berikutan laporan bahawa beberapa ahli ECB berasa tidak senang apabila pasaran tidak melihat kenaikan kadar faedah sehingga Disember 2019. Ini menunjukkan ada sesetengah ahli bank pusat Eropah itu yang mahu kadar faedah dinaikkan lebih awal daripada itu.

Dari segi data ekonomi, selain daripada data NFP yang akan dikeluarkan pada Jumaat, pasaran terlebih dahulu akan tertumpu kepada data pekerjaan dan sektor perkhidmatan Amerika Syarikat pada malam ini. Data ADP-NFP yang menjadi antara petunjuk kepada data NFP akan dikeluarkan pada pukul 8.15 malam, manakala data PMI sektor perkhidmatan akan dikeluarkan pada pukul 10 malam.

Selain itu, antara yang akan menjadi tumpuan pada hari ini adalah ucapan Gabenor Carney pada pukul 6 petang.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat