Sentimen Terkini Pasaran Kewangan Pada Sesi Dagangan Asia

437

Dolar jatuh ke paras dua minggu rendah berbanding yen pada hari Selasa, kerana kebimbangan mengenai peningkatan ketegangan perdagangan antara Amerika Syarikat dan ekonomi besar yang lain memberi kesan pada selera risiko.

Matawang greenback jatuh 0.44 peratus kepada 109.48 yen, selepas turun ke paras terendah dua minggu sebanyak 109.38 sebelum sesi tersebut.

Jabatan Perbendaharaan A.S. menggubal sekatan yang akan menyekat firma dengan sekurang-kurangnya 25 peratus pemilikan China daripada membeli syarikat U.S. dalam sektor industri “teknologi ketara”.

Setiausaha Perbendaharaan A.S. Steven Mnuchin berkata pada hari Isnin bahawa sekatan pelaburan yang akan datang dari Perbendaharaan tidak akan khusus untuk China tetapi akan diterapkan “kepada semua negara yang cuba mencuri teknologi kami.”

Berita itu menambah rasa kebimbangan selepas Presiden A.S. Donald Trump pada Jumaat mengancam untuk mengenakan tarif 20 peratus ke atas kereta yang diimport dari Kesatuan Eropah. EU berkata ia akan membuat tindak balas terhadap perkara ini.

Ketegangan perdagangan ini telah memberi kesan terhadap pasaran kewangan dan pasaran saham.

Pada ketika ini, yen cenderung mendapat faedah semasa tekanan geopolitik atau tekanan kewangan.

”Isu minggu ini kelihatannya hampir sama iaitu dengan kebimbangan terhadap perdagangan dengan Donald Trump mengetepikan ancaman perdagangan terhadap China dan Kesatuan Eropah (Kesatuan Eropah) yang terus mengambil risiko ” kata penganalisis.

Indeks dolar, yang mengukur dolar berbanding enam mata wang utama, menyusut keparas pada 93.92.

Matawang Euro mengukuh sebanyak 0.03 peratus kepada 1.1708.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat