Siapa Trade Pair AUD/USD Kena Jaga-Jaga!

664

Trader Asia bakal memberi tumpuan terhadap pergerakan mata wang dolar Australia dalam tempoh terdekat ini menjelang data penting yang akan diterbitkan.

Pada Rabu, data indeks harga pengguna (CPI) Australia bakal diterbitkan dengan ramalan kadar inflasi bakal meningkat dari paras 4.9% kepada 5.2%.

Ini berkemungkinan boleh mendorong untuk bank pusat mengetatkan dasar monetari sama ada dengan menaikkan kadar faedah, dalam usaha untuk menghalangkan kenaikan harga terus berlaku.

Reserve Bank of Australia (RBA) pada mesyuarat terbaru telah mengekalkan kadar faedah di paras 4.10%. Namun, jika CPI meningkat, adakah bank pusat akan menaikkan kadar faedah lagi?

Sementara menilai tindakan seterusnya pada dasar monetari, pelabur terus memerhatikan petunjuk teknikal pada carta pasangan mata wang AUD/USD.

Berbanding US dolar, mata wang AUD dilihat bergerak dalam zon mendatar di antara julat ketinggian 0.65000 dan support pada 0.63600.

Setelah memaparkan kenaikan pada corak pergerakan di penghujung minggu lalu, harga kembali paparkan penurunan semula di awal minggu ini di samping faktor pengukuhan US dolar yang menekan harga turun.

Menyambung pada dagangan hari ini (Selasa), harga yang berlegar sekitar 0.64200 dilihat berada di bawah paras halangan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam di carta AUD/USD tersebut memberi isyarat untuk pergerakan bearish bakal diteruskan.

Jangkaan penurunan lanjut harga bakal menguji semula zon support 0.63600 yang menjadi sokongan penting harga pada dagangan awal September lalu.

Jika zon tersebut berjaya dibolosi, harga bakal terbenam lebih dalam dengan sasaran terbaru beralih pula ke sekitar 0.63000.

Sementara, untuk ramalan jika kenaikan harga berlaku pula, melepasi halangan MA50 akan menyaksikan harga menguji ketinggian pada Jumaat lalu sekitar 0.64600.

Seterusnya, harga yang berjaya meneruskan kenaikan lebih tinggi dijangka untuk mencapai 0.65000, iaitu zon rintangan yang dicapai minggu lalu sebelum terjunan harga telah berlaku.

Lihat gambar carta harga pasangan AUD/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat