Solana Semakin Parah, Harga Jatuh Ke Paras Satu Digit! Apa Dah Jadi Pada SOL?

225

Solana (SOL) telah menjadi salah satu yang rugi terbesar dalam kalangan mata wang kripto teratas pada tahun 2022. Harga Solana jatuh di bawah paras harga $10 yang menyebabkan komuniti sukar untuk mengharapkan pemulihan. Walau bagaimanapun, laporan ini mencadangkan di mana Solana Blockchain boleh menuju kepada keadaan lebih teruk.

Solana memasuki tahun 2022 dengan harga dagangan sekitar $172. Sementara itu, harga SOL telah menurun lebih 94% pada asas tahun sehingga kini (YTD) dengan didagangkan pada $9.40. Paras pasarannya telah mengecil kepada $3.4 bilion.

Berdasarkan data, jumlah nilai terkunci (TVL) rangkaian Solana menurun sebanyak 97%. Keruntuhan FTX dan Alameda SBF baru-baru ini telah mengheret token SOL ke dalam zon pergolakan. Terbaru, Arthur Hayes, pengasas bersama pertukaran crypto BitMEX menggelar Solana sebagai Shitcoin.

Solana juga membentangkan butiran pendedahannya kepada FTX. Terdapat wang tunai $1 juta, 3.24 juta saham FTX, dan 3.42 token FTT. Dalam masa yang sama, syarikat turut memegang 134.54 juta token SRM yang tersangkut pada token FTX.

Laporan menyebut bahawa CLOB Serum dan Solana merupakan langkah kritikal untuk infrastruktur DeFi. Walau bagaimanapun, kunci kemas kini program Serum tidak dikawal oleh SRM DAO. Ini secara langsung membayangkan bahawa penggodam yang mencuri aset daripada FTX boleh mengemas kini Serum dengan sesuka hati.

Sementara itu, komuniti Solana cuba mengelakkan hal ini dengan memulihkan kerosakan melalui penciptaan Openbook dex. OpenBook didakwa sebagai DAO di mana semua pembangunan diperoleh daripada orang yang enggan meninggalkan rangkaian.

Persoalan yang menghantui ramai pelabur Solana ialah kemanakah halatuju Solana selepas ini? Firedancer, pengesah bebas untuk Solana Blockchain, dibina atas Jump akan menskalakan daya pengeluaran, kemampanan dan kecekapan.

Sementara itu, Openbook sedang menjalankan misi menyelamatkan Solana DeFi. Disisi lain, Aurory, projek permainan blockchain berasaskan Solana akan menjadikan salah satu permainan Web3 pertama pada peranti mudah alih.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat