Sorry Trump, White House Biden Yang Punya!

2,080

Presiden AS baharu, Joe Biden akan terus menjalankan tugasnya dan melaksanakan sistem pemerintahan barunya hari ini meskipun bekas Presiden Donald Trump mengemukakan tuntutan undang-undang yang mencabar keputusan pilihan raya serta berusaha untuk mengekalkan dirinya sebagai pemimpin negara berkenaan.

Umum mengetahui bahawa Trump enggan mengakui kekalahan beliau, sebaliknya mengemukakan dakwaan bahawa berlakunya penipuan dalam pilihan raya yang lalu. Menurut ahli kempen beliau, mereka merancang untuk mengemukakan tuntutan di Michigan untuk menghentikan negeri itu daripada mengesahkan keputusan undian sehari selepas tindakan tersebut membawa tindakan serupa di negeri Pennsylvania.

Setakat ini, para hakim telah melancarkan tuntutan undang-undang di Michigan dan Georgia yang didorong oleh kempen Trump, dan para pakar undang-undang mengatakan bahawa proses pengadilan tersebut berpeluang untuk mengubah keputusan pilihan raya pada 3 November lalu.

Menurut sebuah tinjauan, 80% rakyat Amerika, termasuk sebahagian dari Republikan, mengatakan Biden adalah pemenang yang sah.

Walau bagaimanapun, Biden merancang untuk bertemu dengan penasihat hari ini yang akan membantunya bagi membuat persediaan untuk memegang jawatan tersebut pada 20 Januari 2021.

Selain itu, beliau telah mengundang beberapa orang pakar regulasi kewangan, perdagangan dan perbankan untuk menyertai kumpulan peralihannya yang terdiri dari Demokrat hingga aktivis progresif.

Di samping itu, Biden mengatakan bahawa tindakan Trump yang enggan mengakui kemenangannya tidak akan mempengaruhi rancangannya bahkan suatu perkara yang dianggap sebagai memalukan.

Meskipun begitu, Pentadbiran Trump didakwa enggan bekerjasama dengan pasukan Biden. Penganalisis pemerintah telah diarahkan untuk terus menyusun cadangan bajet yang akan dikeluarkan pada bulan Februari, setelah Trump dijadualkan meninggalkan pejabat.

Pasukan peralihan Biden tidak dapat berpindah ke ruang pejabat kerajaan persekutuan atau menggunakan dana untuk menggaji kakitangan kerana seorang pelantik Trump yang mengetuai pejabat persekutuan yang ditugaskan untuk mengiktiraf keputusan pilihan raya belum melakukannya.

Bahkan Setiausaha Negara AS Mike Pompeo semalam meramalkan bahawa pemerintahan Trump akan terus bertahan.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat