Syarikat Di A.S Semakin Terasa Bahangnya Rentetan Kenaikan Kadar Faedah Berpanjangan!

1,113

Kenaikan kadar mula memberi kesan terhadap keuntungan korporat AS dan jika ia terus tinggi untuk tempoh yang lebih lama ia mungkin akan membalikkan trend sejarah, menurut pakar strategi Goldman Sachs Group Inc.

Kos pinjaman bagi syarikat S&P 500 telah meningkat dalam jumlah terbesar dalam hampir dua dekad, dari tahun ke tahun, kata pakar strategi yang dipimpin oleh David Kostin. Sekiranya mereka kekal pada tahap tinggi untuk tempoh yang lebih lama, ini mungkin akan mempengaruhi keuntungan jangka panjang.

Selama beberapa dekad, kos faedah yang lebih rendah dan lebih banyak leverage telah menyumbang hampir satu perlima daripada peningkatan 8.8 mata peratus dalam pulangan ekuiti (ROE) keseluruhan syarikat S&P 500.

“Dalam persekitaran kadar ‘tinggi untuk lebih lama’ yang baru, risiko utama untuk ROE S&P 500 akan menjadi perbelanjaan faedah yang lebih tinggi dan leverage yang lebih rendah,” tulis Kostin dalam nota yang diterbitkan pada hari Jumaat. “Situasi di mana perbelanjaan faedah dan leverage secara berterusan memberi kesan pada ROE.”

Saham AS telah mengalami kesulitan sejak awal Ogos, dengan S&P 500 merosot sekitar 6.5% akibat kenaikan hasil bon dan jangkaan pertumbuhan ekonomi yang suram. Walaupun Federal Reserve menghentikan kempen kenaikannya pada bulan September, mesej-mesej hawkish daripada pegawai mendorong hasil bon 10 tahun melepasi 4.6% tahap tertinggi dalam hampir 16 tahun.

Pakar strategi Goldman berkata saham-saham teknologi AS mungkin akan mengambil alih selepas penurunan bulanan terbesar Nasdaq 100 pada tahun ini. Keuntungan S&P 500, kecuali sektor kewangan, terus menurun tahun ini dari puncaknya pada suku kedua 2022, dengan peningkatan perbelanjaan faedah menjadi pemangkin terbesar. Mereka menjangkakan ROE akan stabil pada tahun 2024 dengan peluang rendah untuk meningkat disebabkan oleh pertumbuhan ekonomi yang suram.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat