Tanpa Diduga, Ekonomi Kanada Catat Pertumbuhan KDNK Pada Bulan Ogos!

229

Ekonomi Kanada dilaporkan berkembang dengan mengejut 0.1% pada bulan Ogos, dirangsang oleh aktiviti pertanian dan runcit yang kukuh, dengan berkemungkinan peningkatan 0.1% lagi pada bulan September dan GPD tahunan suku ketiga meningkat 1.6%, lapor Jabatan Statistik Kanada pada hari Jumaat.

Penganalisis yang ditinjau oleh Reuters meramalkan KDNK akan mendatar pada bulan Ogos. Anggaran kilat untuk KDNK tahunan, yang mungkin berubah apabila pengiraan akhir dikeluarkan bulan depan, adalah sedikit di atas ramalan suku ketiga Bank of Canada sebanyak 1.5%.

Bank pusat Kanada baru-baru ini meningkatkan kadar dasar minggu ini sebanyak 50 mata asas kepada 3.75% dan berkata ia menghampiri kemuncak langkah pengetatan, walaupun ia belum berlaku lagi.

Statscan berkata pemulihan dalam perkhidmatan pada Ogos mengimbangi sebahagian penurunan dalam industri pengeluaran barangan. Sektor perdagangan runcit meningkat 1.2%, melantun semula dari Julai, dengan jualan yang lebih tinggi di stesen gas, di kedai runcit dan di kedai barangan sukan.

Sektor pertanian dan perhutanan meningkat 3.9%, diterajui oleh peningkatan pengeluaran tanaman kerana keadaan pertumbuhan yang lebih baik di Kanada Barat mendorong hasil yang lebih tinggi.

Disisi lain, berlakunya penguncupan dalam pembuatan, dengan pengeluaran sektor jatuh ke paras terendah sejak Januari. Pembinaan juga merosot untuk bulan kelima berturut-turut, walaupun aktiviti bangunan kekal jauh di atas paras pra-pandemik.

Dolar Kanada didagangkan 0.3% lebih rendah pada 1.3610 kepada dolar AS, atau 73.48 sen A.S.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat