Teknologi Blockchain Bakal Bantu NASA Mendarat Di Bulan?

170

“Wow sangat unik rancangannya, harapnya menjadi la.”

Isle of Man dan Lonestar, sebuah syarikat startup pengkomputeran berpangkalan di Florida yang memeterai perjanjian bersama Pentadbiran Angkasa Lepas dan Aeronautik Kebangsaan (NASA) bakal menghantar payload* mengandungi kiub data ke bulan pada Februari 2024.

*Maklumat penting dalam blok data yang dihantar atau terima daripada server

Data disimpan dalam kiub tersebut akan disahkan kembali di bumi menggunakan teknologi blockchain yang kian dikenali ramai.

Jika semuanya berjalan seperti dirancang, teknologi blockchain sama akan berubah apabila manusia sudah mendarat di bulan, kemudian NASA bakal melancarkan misi kedua dipanggil Artemis 3 pada tahun 2025.

Jadi di sini dapat dilihat Lonestar dan Isle of Man bakal bekerjasama untuk merintis sistem storan bulan jangka panjang yang akan bergantung pada tenaga suria dan penyediaan infrastruktur tambahan sama sekali tidak diperlukan.

Ujian tersebut melibatkan penciptaan setem digital ataupun lebih dikenali sebagai “digital franking” yang disimpan dalam kiub data di bulan di mana setelah dipasang, data akan disahkan melalui blockchain untuk memastikan ia lengkap dan tidak diganggu.

Susulan blockchain memiliki sifat yang agak menarik, angkasawan yang mendarat di bulan pada masa hadapan dapat menggunakan kiub data untuk mendaftar masuk pada bulan manakala interaksi angkasawan boleh disahkan melalui blockchain.

Memang tidak dinafikan blockchain mungkin tidak dapat menyalahgunakan teori tentang tanggapan pendaratan bulan abad ke-20, tetapi ia tidak sepatutnya mempertikaikan manusia seterusnya yang menyentuh permukaan bulan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat