Tergempar: Pengawal Selia Sekuriti Bahamas Tiba-Tiba Membekukan Aset FTX

435

Memandangkan bursa kripto Sam Bankman-Fried (SBF) semakin gawat, pengawal selia sekuriti di Bahamas memutuskan untuk membekukan aset FTX.com. Dalam satu kenyataan pada hari Selasa lalu, Suruhanjaya Sekuriti Bahamas berkata bahawa keputusan untuk membekukan Pasaran Digital FTX adalah “tindakan yang berhemat”.

FTX.com telah didaftarkan di Bahamas dan telah beroperasi sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Pihak berkuasa juga telah melantik pelikuidasi sementara untuk menilai sama ada syarikat itu kukuh atau perlu dibubarkan.

Ini adalah langkah utama yang pertama dilakukan oleh pengawal selia sekuriti di FTX.com selepas terjadi krisis sepanjang minggu lepas. Walau bagaimanapun, ketua FTX telah menolak untuk memfailkan kebankrapan dan telah bekerja keras untuk pembiayaan baru yang menelan kos sebanyak $9.4 bilion.

Dalam kenyataannya, pengawal selia Bahamas menulis:

“Suruhanjaya mengetahui kenyataan awam yang mencadangkan bahawa aset pelanggan telah disalahurus dan/atau dipindahkan ke Alameda Research. Berdasarkan maklumat suruhanjaya, sebarang tindakan sedemikian akan bertentangan dengan tadbir urus biasa, tanpa persetujuan pelanggan dan berpotensi menyalahi undang-undang.”

FTX Digital Markets berfungsi sebagai anak syarikat Bahamian FTX Trading, juga dikenali sebagai FTX.com. Ia menawarkan derivatif, pilihan dan produk serta perkhidmatan lain kepada pelanggan.

Ketua FTX mengumumkan penutupan penyelidikan Alameda pada hari Khamis lalu. Selain itu, SEC juga sedang menyiasat Sam Bankman-Fried untuk sebarang kemungkinan pelanggaran peraturan sekuriti.

Peguam am FTX US, Ryne Miller, berkata:
“FTX US kelihatan bersedia untuk mengurangkan pekerja sekurang-kurangnya dalam kitaran seterusnya. Para pekerja harus bersedia untuk membuat pilihan mereka sendiri yang sesuai untuk situasi peribadi mereka pada langkah seterusnya.”

Dalam tweet pada hari Khamis, SBF berkata bahawa FTX US adalah tidak terjejas secara kewangan oleh operasi FTX.com. Walau bagaimanapun, FTX US boleh menghentikan aktiviti dagangannya dalam beberapa hari dan pengguna telah diminta untuk menutup sebarang kedudukan dagangan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat