Tergempar! SBF Akhirnya Mendedahkan Kontroversi Kemanakah Kehilangan $8 Bilion FTX!

381

Industri aset digital global jatuh di bawah paras pasaran $1 trilion berikutan kejatuhan dahsyat Sam Bankman-Fried (SBF) FTX. Pertukaran kripto musnah sekelip mata disebabkan masalah kecairan $8 bilion yang besar. Bagaimanapun, Ketua Pegawai Eksekutif FTX Ex dalam satu temu bual mula buka mulut mengenai situasi sebenar yang berlaku pada masa tersebut.

Dalam temu bual dengan Bloomberg, SBF sebelum ini mendedahkan kunci kira-kira yang ditunjukkannya kepada pelabur dalam langkah untuk menyelamatkan bursa FTX. Laporan itu menyebut bahawa beliau menyenaraikan hutang sebanyak $8.9 bilion. Manakala $9 bilion ditunjukkan dalam aset cair dan $15.4 bilion dalam aset kurang cair. Ia menambah $3.2 bilion dalam bentuk tidak cair.

Disisi yang berbeza SBF mendedahkan pendedahan yang berbeza yang menunjukkan kebenaran sebenar semasa mesyuarat. Helaian itu mendedahkan jenis nombor yang sama. Walau bagaimanapun, ia menunjukkan $8 bilion dalam aset kurang cair.

SBF menyatakan bahawa mereka telah tersalah kira. Mereka menyatakan bahawa pelanggan sebelum ini telah biasa menghantar wang kepada Alameda Research dan bukannya memindahkannya terus ke FTX. Menurut dakwaannya, sistem perakaunan dalaman FTX mengira dua kali jumlah ini yang kemudiannya dikreditkan ke kedua-dua bursa.

Menjadi persoalan ialah kemanakah perginya $8 bilion? SBF menyebut bahawa Alameda dan FTX mempunyai aliran tunai terbesar. Walau bagaimanapun, Binance, syarikat pesaing terbesar kepada FTX ternyata menjadi perbelanjaan terbesar. $2.5 bilion bersih telah dibayar kepada mereka untuk membeli pelaburan. menyenaraikan kira-kira $250 juta untuk hartanah dan sekitar $1.5 bilion digunakan sebagai perbelanjaan. Pelaburan modal pula $4 bilion dan $1.5 bilion untuk pemerolehan.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat