Terkini! BOE Umumkan Keputusan Kadar Faedah, Boleh Tahan Tindak Balas Pound!

555

Berdasarkan mesyuarat Bank Pusat England (BoE) pada hari ini, BOE memutuskan untuk mengekalkan kadar faedah tidak berubah dalam pertemuan pertama pada tahun 2021.

Walaupun keputusan itu sememangnya sudah dijangkakan, tetapi dagangan pound tetap meraih keuntungan lebih-lebih lagi Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) memilih untuk tidak melanjutkan program pembelian bonnya.

Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) BoE sebulat suara untuk mengekalkan kadar pada tahap rendah iaitu pada 0.1% dan program pembelian pada jumlah £ 895 billion. Keputusan itu mendorong matawang sterling melonjak tinggi sehingga melepasi paras tukaran $1.36 setelah merosot dalam pembukaan dagangan eropah kerana kemungkinan pengenalan kadar faedah negatif.

Dalam salah satu kenyataan, BOE juga menyatakan mereka menjangkakan bahawa ekonomi UK akan berkembang dengan lebih pantas ke paras angka yang dicapai sebelum pandemik yang sebahagian besar akan didorong oleh vaksinasi di UK.

Walaubagaimanapun, pembuat dasar menekankan bahawa perkara tersebut bergantung pada langkah-langkah yang diambil untuk melindungi kesihatan dan bagaimana pemain ekonomi memberi tindak balas terhadap langkah tersebut.

Pada mesyuarat yang lepas, Gabenor Bank, Andrew Bailey telah menyatakan kemungkinan kadar negatif sehinggakan pasaran teragak-agak tentang hala tuju BOE. Dengan keputusan ini, pemain pasaran sedikit sebanyak boleh menarik nafas lega.

 

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat