Terkini! FTX Failkan Permohonan Untuk Menjual ‘Trust Funds’ Bernilai $744 Juta

240

Berdasarkan fail mahkamah pada Jumaat lalu, 3 November, bursa kripto yang telah muflis, FTX, telah memfailkan permohonan untuk menjual dana kepercayaan utama bernilai $744 juta. Fail tersebut menunjukkan bahawa sebahagian daripada aset tersebut berasal dari pengurus aset kripto Grayscale dan penyedia perkhidmatan amanah Bitwise.

Aset-aset yang sedang disiasat terdiri daripada $691 juta yang dibahagikan di antara lima Dana Kepercayaan Grayscale dan tambahan $53 juta di bawah pengurusan Bitwise.

Tujuan utama untuk menjual “aset amanah” ini adalah untuk memudahkan persediaan harta dalam pengagihan kepada pemiutang yang akan datang dan memberikan FTX fleksibiliti untuk menjual aset pada masa yang dilihat sesuai.

Dalam catatan itu juga mencatat bahawa tindakan menggabungkan penjualan ke dalam proses yang saksama akan membantu mengurangkan kos dan menyelaraskan prosedur penjualan dengan mengelakkan keperluan untuk memfailkan permohonan berasingan untuk setiap penjualan yang dicadangkan.

Pemiutang FTX telah memohon untuk penjualan aset kepercayaan dan meminta kelulusan daripada penasihat pelaburan. Selain itu, mereka telah mengemukakan cadangan untuk menggabungkan jawatankuasa penetapan harga yang mewakili pihak berkepentingan sebagai sebahagian daripada proses penjualan.

Permintaan terkini ini dari pemiutang FTX berdasarkan kelulusan mahkamah sebelum ini untuk likuidasi aset kripto berjumlah kira-kira $3.4 bilion. Mahkamah telah mengarahkan penjualan aset ini dalam kadar $50 juta dan $100 juta untuk mengelakkan penjualan pasaran yang mengganggu.

Disisi lain, pada minggu lalu, mahkamah AS telah mengenakan hukuman kepada Sam Bankman-Fried, pengasas FTX kerana menipu pemberi pinjaman dan pelanggan.Tarikh hukuman sementara telah dijadualkan pada 28 Mac 2024, dengan penganalisis undang-undang meramalkan hukuman penjara potensi antara 15 hingga 20 tahun, walaupun hukuman maksimum yang mungkin adalah 115 tahun.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat