The Fed Berniat Tidak Mahu Agresif Dalam Kenaikan Kadar? Fed Bullard Tampil Beri Ulasan Terkini!

234

Presiden Bank Rizab Persekutuan St. Louis James Bullard memaklumkan bahawa beliau lebih cenderung pada strategi kenaikan kadar faedah yang besar pada peringkat awal dan mensasarkan kenaikan kadar pada akhir tahun pada 3.75% hingga 4% bagi menghambat kadar inflasi yang tinggi.

Menurut Bullard, “Saya telah berhujah sekarang dengan angka inflasi yang lebih tinggi pada musim bunga, the Fed sepatutnya mencapai 3.75% hingga 4% pada tahun ini. Sama ada the Fed mahu melakukannya pada mesyuarat tertentu atau mesyuarat lain adalah tidak penting, namun saya cenderung ia dilakukan seawal mungkin.”

Presiden Rizab Persekutuan termasuk Bullard bercakap minggu ini menekankan bahawa inflasi pada paras tertinggi 40 tahun masih belum perlahan, dan menolak tanggapan bank pusat itu berpaling ke fasa kurang agresif dalam pengetatan dasar monetari. Pengerusi the Fed Jerome Powell minggu lalu memetik ramalan FOMC bahawa the Fed akan menaikkan kadar kepada 3.4% pada akhir tahun dan 3.8% pada 2023.

Lanjut Bullard, “pihak the Fed perlu bukti yang meyakinkan di seluruh papan utama dan langkah-langkah inflasi teras lain semuanya turun dengan meyakinkan sebelum menarik ‘nafas lega'”.

Kemudian, beliau menambah bahawa Fed mungkin perlu mengekalkan kadar “lebih tinggi untuk lebih lama” untuk melihat kelembapan secara meluas dalam pertumbuhan harga.

The Fed menaikkan kadar sebanyak 75 mata asas untuk pertemuan kedua berturut-turut dan Powell berkata satu lagi peningkatan saiz tersebut mungkin berlaku pada bulan September. Beliau tidak memberi panduan khusus ke hadapan dan berkata kenaikan kadar masa depan akan bergantung kepada data dan akan diputuskan mesyuarat demi mesyuarat.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat