The Fed Dalam Dilema – Pasaran Mula Pertimbangkan Jangkaan Kenaikan Kadar Sebanyak 100 Mata Asas!

456

Rizab Persekutuan dilihat bakal meneruskan satu lagi kenaikan kadar faedah yang besar dalam tempoh tiga minggu dan beterusan ia dilakukan pada tahun ini dan awal tahun depan, selepas laporan kerajaan menunjukkan inflasi sangat tinggi pada bulan lepas walaupun terdapat kadar pengetatan dasar monetari yang agresif dari segi sejarah setakat tahun ini .

Sebelum laporan inflasi dikeluarkan lagi, para pemain pasaran hadapan telah menjangkakan kenaikan 75 mata asas keempat berturut-turut pada penutupan mesyuarat Fed 1-2 Nov.

Pada hari Khamis mereka juga mula menetapkan harga kira-kira peluang satu dalam 10 untuk kenaikan kadar mata peratusan penuh bulan depan. Menjelang akhir tahun peniaga melihat kadar dasar Fed pada 4.5%-4.75%, meningkat daripada 3%-3.25% semasa, dan mengatasi dalam julat 4.75%-5% menjelang Mac tahun depan.

Lonjakan dalam jangkaan kenaikan kadar susulan laporan Jabatan Buruh yang menunjukkan tekanan inflasi yang semakin meningkat pada bulan September, dengan indeks harga pengguna melonjak 0.4% dalam satu bulan. Dari tahun sebelumnya harga naik 8.2%, jauh melebihi sasaran 2% Fed.

Para penggubal dasar the Fed telah memacu kadar faedah naik mendadak tahun ini, daripada kadar hampir sifar kepada apa yang dilihat sekarang. Pada bulan lalu, para penggubal dasar telah mengejutkan pasaran sekali lagi dengan memberi isyarat bahawa mereka akan terus menaikkan kadar ke tahun depan dan kemudian mengekalkannya sehingga sekurang-kurangnya sehingga akhir tahun 2023.

Sejak mesyuarat itu, ramai penggubal dasar telah menekankan bahawa mereka tidak akan melepaskan kadar kenaikan kadar faedah sehingga mereka melihat kemajuan dalam inflasi, yang menghakis kuasa beli rakyat Amerika pada kadar yang lebih pantas berbanding dalam masa 40 tahun ini.

“Sekiranya kita tidak melihat tanda-tanda bahawa inflasi bergerak ke bawah, pandangan saya terus menunjukkan bahawa peningkatan yang besar dalam julat sasaran untuk kadar dana persekutuan harus kekal di atas meja,” kata Gabenor Fed Michelle Bowman pada hari Rabu, sebelum laporan inflasi dikeluarkan.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat