The Fed Semakin Hampir Kepada Pengurangan Kadar? Pasaran Saham Kembali Memberi Reaksi Mengundang Perhatian

368

Saham meningkat dan hasil bon menurun pada hari Rabu berikutan kenyataan berhati-hati tetapi menggalakkan mengenai inflasi oleh Pengerusi Federal Reserve Jerome Powell sehari sebelumnya, yang meningkatkan jangkaan untuk pengurangan kadar faedah AS yang akan datang.

Indeks STOXX 600 pan-Eropah naik 0.6%, diterajui oleh kenaikan dalam saham perjalanan dan rekreasi. Indeks MSCI bagi saham Asia-Pasifik di luar Jepun turun 0.08%, tetapi masih hampir dengan paras tertinggi lebih dua tahun yang dicapai pada awal minggu ini.

Hasil bon zon Eropah menurun di Perancis dan Itali khususnya, ketika pelabur melonggarkan premium risiko politik sebelum pilihan raya parlimen Perancis yang menunjukkan keuntungan untuk pihak RN.

Hasil bon 10 tahun Jerman, penanda aras bagi blok zon Eropah, jatuh 6 mata asas (bps) kepada 2.52%, hasil 10 tahun Perancis turun 9 bps kepada 3.163% dan hasil 10 tahun Itali turun 10 bps kepada 3.858%.

Hasil, yang bergerak secara berlawanan dengan harga, telah meningkat pada bon Eropah pada akhir bulan Jun kerana pelabur bimbang kemenangan pihak RN di Perancis akan meningkatkan perbelanjaan. Hasil Itali juga meningkat kerana pelabur mengelak negara dengan tahap hutang yang tinggi. Akhirnya di Perancis, peningkatan mengejutkan pihak NFP menyebabkan negara itu menghadapi parlimen tergantung.

Secara global, spekulasi mengenai masa pengurangan kadar faedah telah mendominasi pasaran tahun ini, kerana pelabur cuba menentukan waktu di mana penggubal dasar merasakan mereka mengawal inflasi.

Saham, yang telah lesu untuk sebahagian besar tahun ini, kembali mendapatkan momentum dengan jangkaan yang meningkat mengenai kitaran pelonggaran Fed yang mungkin bermula pada bulan September. Di tambah pula Powell mengatakan pada hari Selasa bahawa Amerika Syarikat “tidak lagi menjadi ekonomi yang terlalu panas”.

Walau bagaimanapun, beliau memberikan sedikit petunjuk tentang seberapa cepat pengurangan kadar itu boleh berlaku.

“Jika pasaran buruh menunjukkan tanda-tanda penyejukan, selagi data inflasi tidak bergerak lebih tinggi dan kekal di mana ia berada, itu mungkin sudah cukup untuk memberikan beberapa keyakinan kepada the Fed,” kata Rob Carnell, ketua penyelidikan serantau ING untuk Asia Pasifik.

Kemungkinan pengurangan pada bulan September telah meningkat kepada lebih daripada 70% berbanding dengan hampir 50-50 sebulan yang lalu, berdasarkan alat FedWatch CME.

Laporan inflasi bulanan AS yang diperhatikan dijangka dikeluarkan pada hari Khamis, di mana harga pengguna teras dijangka kekal stabil pada bulan Jun.

Pasaran niaga hadapan S&P 500 naik 0.15%, sementara niaga hadapan Nasdaq meningkat 0.29%, kerana saham-saham yang berwajaran tinggi seperti pembuatan cip AI Nvidia dan pembuat kereta Tesla  naik dalam perdagangan pra-pasaran.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat