Tiada Lagi ‘Soft Landing’, A.S Dijangka Berhadapan Dengan Kemelesetan Ekonomi Pada Akhir 2024?

581

Naratif konsensus bahawa ekonomi AS menuju pendaratan lembut dilihat tidak bersalah, kata pakar strategi di BCA Research dalam nota pada hari Rabu.

“AS akan jatuh ke dalam kemelesetan pada akhir 2024 atau awal 2025,” berdasarkan data dari kerangka lengkung Phillips yang berbentuk bengkok.

Menurut BCA, kerangka ini menunjukkan hubungan tidak linear antara inflasi dan pengangguran. Apabila pengangguran tinggi, syarikat boleh mengambil pekerja tanpa meningkatkan gaji dengan ketara.

Namun, apabila pekerjaan penuh dicapai, syarikat hanya boleh menambah tenaga kerja mereka dengan menarik pekerja dari syarikat lain, yang mencetuskan kitaran kenaikan gaji dan harga. Spiral harga gaji ini hanya boleh dihentikan dengan mengurangkan permintaan agregat, biasanya melalui dasar monetari yang lebih ketat.

“Berikutan AS mengelak kemelesetan pada 2022 dan 2023 adalah kerana ekonomi beroperasi di sepanjang sisi curam lengkung Phillips,” lapor pakar strategi.

“Apabila lengkung penawaran buruh hampir menegak, permintaan buruh yang lemah akan terutama mengakibatkan pertumbuhan gaji yang lebih rendah dan penurunan peluang pekerjaan. Dalam kata lain, disinflasi yang sempurna,” tambah mereka.

Selaras dengan pandangannya, BCA kini bersikap kurang cenderung kepada ekuiti, selepas menyatakan pandangan optimis pada tahun lalu dan neutral pada awal 2024.

Akibatnya, pakar strategi menjangkakan indeks pasaran saham S&P 500 akan jatuh ke 3,750 semasa kemelesetan seterusnya.

“Penurunan seperti itu akan membawa indeks kembali ke tempat yang sepatutnya berdasarkan anggaran nilai bersih masa depan pendapatan,” tambah pakar strategi BCA.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat