Tiada Lagi Tolak Ansur! Pengawal Selia A.S Siasat Syarikat Gergasi Kripto 3AC, Celcius Dan FTX!

177

Laporan menunjukkan bahawa CFTC dan SEC sedang menyiasat Three Arrows Capital. Pengawal selia AS berkehendak ingin memahami sama ada dana lindung nilai mata wang kripto yang berpangkalan di Singapura itu telah melanggar beberapa peraturan dan undang-undang yang mesti dipatuhi oleh dana lindung nilai atau tidak.

Berdasarkan sumber, pengawal selia A.S. nampaknya berpendapat 3AC mungkin mengelirukan pelanggan mengenai kunci kira-kiranya dan tidak mendedahkan dengan betul mengapa dana itu tidak didaftarkan dengan agensi kawal selia.

Pada penghujung Julai, Kyle Davies dan Su Zhu, pengasas Three Arrows Capital, dalam temubual bersama Bloomberg memaklumkan bahawa mereka terpaksa menghilangkan diri daripada radar awam kerana mereka menerima beberapa ancaman bunuh selepas mahkamah British Virgin Islands mengarahkan mereka memfailkan kebankrapan dan mencairkan semua aset yang dimiliki oleh 3AC.

Dalam temu bual itu, kedua-dua pengasas menjelaskan bahawa walaupun berada di lokasi yang tidak diketahui, mereka telah berkomunikasi dengan pihak berkuasa yang berkaitan “dari hari pertama.” Walaubagaimanapun, menurut peguam yang bertanggungjawab dalam pembubaran itu, tiada seorang pun pengasas bersama yang memberi kerjasama.

Laporan yang berbeza menyatakan Teneo, syarikat yang bertanggungjawab untuk mencairkan dana 3AC, perlu mendapatkan kebenaran daripada hakim A.S. Segala bentuk komunikasi setakat ini belum dapat maklum balas dari pengasas 3AC.

“Zhu dan Davies masih belum bekerjasama sepenuhnya dengan siasatan selepas insiden yang berlaku pada beberapa bulan lalu. Selain itu, Celsius dan FTX turut berada dalam pemantauan pengawal selia. Celsius Network ialah sebuah lagi syarikat kripto memfailkan kebankrapan berikutan kemalangan ekosistem Terra. Walau bagaimanapun, beberapa bulan selepas kebankrapannya, pengawal selia masih menyiasat sebab sebenar keruntuhan syarikat itu.

CFTC kini sedang menyiasat beberapa kemungkinan tingkah laku manipulasi pasaran dan kekurangan ketelusan dalam penggunaan dana pelanggannya. Walaupun, tidak seperti 3AC, wakil Celsius sememangnya bekerjasama dengan pengawal selia.

Laporan berasingan yang lain pada 14 Oktober 2022, Joseph Rotunda, Pengarah Bahagian Penguatkuasaan di Texas State Securities Board (TSSB), mengumumkan bahawa beliau sedang menyiasat FTX US kerana berpotensi melanggar undang-undang negeri dengan menawarkan produk sekuriti tidak berdaftar di Amerika Syarikat.

Menurut Rotunda, FTX US mungkin menawarkan sekuriti tidak berdaftar dalam bentuk akaun yang mempunyai hasil kepada penduduk negara itu. Beliau mendapati bahawa FTX menawarkan pulangan dalam ETH sehingga 8% APY, dimana berdasarkan kata-kata beliau ia, “kelihatan seperti kontrak pelaburan” walaupun tidak didaftarkan dalam negeri untuk menawarkan perkhidmatan sedemikian.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat