TikTok Metaverse, Adakah ByteDance Mula Serius Dalam Dunai Metaverse?

201

TikTok Metaverse sejak akhir-akhir ini kerap menjadi terma yang disebut-sebut dalam beberapa khabar angin yang beredar. Dalam masa yang sama muncul berbagai interpretasi mengenai apa yang dimaksudkan dengan terma tersebut. Namun apa yang boleh didapati adalah beberapa indikasi yang beredar di akhbar dan laman sesawang.

ByteDance, yang merupakan syarikat induk aplikasi video terkenal TikTok telah berganding bahu dengan sebuah syarikat sosial maya. Langkah ini telah menyebabkan gergasi teknologi itu meletakkan satu tanda dalam sektor Metaverse yang sedang mendapat perhatian.

Berdasarkan laporan, pelaburan ByteDance telah menghasilkan penggabungan yang akan dikenali sebagai “Teknologi WaveParticle”. Pemerolehan itu akan membawa kepada penyepaduan 50 orang ke dalam Pusat Sosial Pico.

Gergasi teknologi itu telah pun melabur dalam perkakasan VR (Realiti Maya), permainan dan beberapa subbahagian metaverse lain. Perjanjian ini pastinya akan meningkatkan rancangan syarikat untuk membina dunia maya digital dalam menawarkan perkhidmatan yang berbeza.

Sebelum ini, ByteDance membeli PoliQ yang mengendalikan platform sosial maya “Vyou”. Platform tersebut membolehkan pengguna untuk mencipta avatar mereka sendiri. Berdasarkan laporan tersebut juga, pengasas PoliQ, Ma Jiesi kini akan mengetuai jabatan pusat sosial di Pico. Beliau dilantik sebagai bekas pengarah unit VR Xiaomi. Jiesi adalah tulang belakang di sebalik kerjasama antara Xiaomi dan Oculus milik Facebook pada tahun 2018.

Disisi yang berbeza, ByteDance dilihat sedang mengikut jejak langkah beberapa syarikat besar lain dalam usaha untuk membina metaversenya sendiri. Pada awal tahun ini, pemilik Tiktok melancarkan aplikasi media sosial yang membolehkan pengguna berhubung secara maya menggunakan avatar.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat