‘Trader’ Berhati-Hati! Apa Terjadi Pada Pasaran Kewangan Selepas Data CPI?

829

Stok di Wall Street dibuka kebanyakannya didagangkan mendatar pada hari Khamis apabila pelabur sedang menghadam laporan inflasi pengguna yang boleh mempengaruhi sama ada Federal Reserve memutuskan untuk menaikkan atau mengekalkan kadar faedah.

Indeks Dow Jones Industrial Average , S&P 500, dan Nasdaq Composite kekal pada tahap mendatar.

Wall Street pada hari Khamis memberi tumpuan kepada laporan Indeks Harga Pengguna (CPI), yang menunjukkan bahawa inflasi berkekalan pada bulan September tetapi meningkat pada kadar yang sedikit lebih cepat daripada yang dijangka oleh ahli ekonomi. Harga pengguna meningkat sebanyak 3.7% berbanding tahun lalu pada bulan September, sepadan dengan peningkatan pada bulan Ogos. Dari bulan ke bulan, harga pengguna meningkat sebanyak 0.4%.

Indeks saham utama AS mencatat sesi keuntungan keempat berturut-turut pada hari Rabu apabila pelabur mengabaikan data inflasi pemborong yang lebih tinggi dari yang dijangka.

Minit dari mesyuarat terakhir Fed menunjukkan bahawa kebanyakan penggubal dasar meramalkan satu kenaikan kadar faedah lagi pada tahun ini, walaupun mereka masih menekankan bahawa data ekonomi akan menentukan dalam proses pembuatan keputusan mereka.

Harga minyak menghapuskan penurunan terbaru selepas tindakan bersama oleh Russia dan Arab Saudi, yang telah berjanji untuk mengurangkan pengeluaran minyak mentah tambahan. Namun suasana pasaran masih rapuh berikutan konflik yang sedang berlaku.

Disisi lain, US dolar mengukuh pada hari Khamis selepas harga pengguna AS meningkat lebih daripada yang dijangka pada bulan September akibat kenaikan harga petrol, menunjukkan bahawa Federal Reserve mungkin akan mengekalkan kadar faedah pada tahap yang tinggi untuk sesaat.

Indeks US dolar meningkat sebanyak 0.379% kepada 106.060, manakala euro merosot sebanyak 0.4% kepada $1.0575.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat