‘Trader’ Berwaspada! Petunjuk Awal Dari Data ADP Oktober Samar-Samar?

256

Pertumbuhan gaji swasta di Amerika Syarikat meningkat jauh lebih rendah daripada yang dijangka pada bulan Oktober, perkara ini kemungkinan menimbulkan persoalan mengenai keadaan pasaran buruh yang tetap ketat.

Menurut Laporan Pekerjaan Kebangsaan ADP yang diterbitkan pada hari Rabu, Pertumbuhan gaji swasta meningkat sebanyak 113,000 pekerjaan bulan lalu. Data untuk September tidak berubah dan menunjukkan penambahan 89,000 pekerjaan seperti sebelum ini. Pakar ekonomi Reuters telah meramalkan gaji swasta meningkat sebanyak 150,000 pekerjaan.

Laporan ADP, yang dikembangkan bersama oleh Stanford Digital Economy Lab, diterbitkan sebelum Laporan Pekerjaan yang lebih komprehensif dan diperhatikan oleh Jabatan Buruh untuk bulan Oktober pada hari Jumaat. Laporan ADP tidak selalu menjadi petunjuk yang dapat diandalkan dalam usaha meramal bilangan gaji swasta dalam laporan pekerjaan.

Walaupun Rizab Persekutuan telah meningkatkan kadar faedah sebanyak 525 mata asas sejak Mac 2022, pasaran buruh tetap kukuh. Berdasarkan tinjauan daripada Lembaga Persidangan pada hari Selasa, pandangan pengguna terhadap pasaran buruh adalah positif pada bulan Oktober.

Berdasarkan tinjauan pakar ekonomi Reuters, Biro Statistik Buruh Jabatan Buruh dijangka akan melaporkan bahawa upah swasta meningkat sebanyak 158,000 pekerjaan dalam bulan Oktober selepas meningkat sebanyak 263,000 dalam bulan September. Penurunan yang dijangka sebahagian besar kemungkinan akan mencerminkan mogok oleh kesatuan Pekerja Automobil Bersatu (UAW) menentang tiga pengeluar kereta besar di Detroit, yang dijangka akan merosakkan upah pembuatan.

Kerajaan melaporkan pada minggu lepas bahawa terdapat sekurang-kurangnya 30,000 ahli UAW mogok semasa tempoh yang disiasat oleh perniagaan untuk laporan pekerjaan Oktober. Tinjauan Reuters menganggarkan bahawa data NFP meningkat sebanyak 180,000 pekerjaan dalam bulan Oktober, menurun dari jumlah yang kukuh sebanyak 336,000 dalam bulan September.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat