Trader Cari Petunjuk Baharu! Tuntutan Faedah Pengangguran Jadi Perhatian Selepas FOMC

362

Permohonan AS untuk faedah pengangguran menurun ke tahap terendah dalam lapan bulan pada minggu lalu, ketika pasaran buruh terus menunjukkan kekuatan dalam menghadapi kadar faedah yang tinggi.

Permohonan AS untuk faedah pengangguran turun sebanyak 20,000 kepada 201,000 untuk minggu yang berakhir pada 16 Sept, berdasarkan laporan Jabatan Buruh pada hari Khamis. Ini merupakan angka terendah sejak minggu terakhir Januari.

Permohonan faedah pengangguran dianggap mewakili jumlah pekerjaan terputus dalam satu minggu tertentu.Purata empat minggu permohonan, yang merupakan ukuran yang kurang volatile, turun sebanyak 7,750 kepada 217,000.

Walaupun Federal Reserve memilih untuk mengkalkan kadar pinjaman asasnya pada minggu ini, ia sudah hampir masuk tahun kedua dalam usahanya untuk memerangi inflasi tertinggi sejak empat dekad. Sebanyak 11 kenaikan kadar faedah sejak Mac tahun lalu telah membantu mengawal pertumbuhan harga, namun ekonomi dan pasaran buruh AS telah berfungsi lebih baik daripada yang dijangka oleh kebanyakan orang.

Pada awal bulan ini, kerajaan melaporkan bahawa majikan AS menambahkan 187,000 pekerjaan pada bulan Ogos. Walaupun kadar pengangguran meningkat kepada 3.8%, ia masih rendah dari segi sejarah.

Perniagaan AS telah menambah sekitar 236,000 pekerjaan setiap bulan tahun ini, menurun daripada lonjakan pandemik dua tahun sebelumnya, tetapi masih merupakan angka yang kuat.

Data kerajaan baru-baru ini juga menunjukkan bahawa pekerjaan yang ada berkurang kepada 8.8 juta pada Julai, yang terendah sejak Mac 2021 dan menurun daripada 9.2 juta pada Jun. Walau bagaimanapun, angka-angka tersebut masih luar biasa kukuh jika dibandingkan dengan pekerjaan bulanan yang tidak pernah melebihi 8 juta sebelum tahun 2021.

Selain beberapa pemecatan awal tahun ini – kebanyakan dalam sektor teknologi – syarikat-syarikat berusaha untuk mengekalkan pekerja-pekerja mereka.

Banyak perniagaan kesulitan untuk memulihkan tenaga kerja mereka selepas mengurangkan pekerja semasa pandemik, dan sebahagian besar daripada pengambilan pekerjaan yang berterusan kemungkinan mencerminkan usaha-usaha oleh syarikat untuk mengejar tahap permintaan pengguna yang tinggi sejak pandemik.

Secara keseluruhan, sebanyak 1.66 juta orang sedang mengumpul faedah pengangguran pada minggu yang berakhir pada 9 Sept, kira-kira 21,000 orang kurang daripada minggu sebelumnya.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat